Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

EU har givet milliontilskud til fabrik i Ungarn, hvor det danske firma Velux flytter job ned fra Skotland.

EU har givet milliontilskud til fabrik i Ungarn, hvor det danske firma Velux flytter job ned fra Skotland.

Det danske vindue-firma Velux er i færd med at lukke to fabrikker og flytte 280 arbejdspladser til Østeuropa. 100 ansatte i Bagsværd udenfor København mister jobbet, mens 180 job i Skotland bliver nedlagt.

Velux har valgt at flytte produktionen til Slovakiet, Polen og Ungarn for at spare penge. Og der er tilsyneladende penge i at flytte til Østeuropa.

Velux har i de seneste tre år fået EU-tilskud til netop den fabrik i Ungarn, hvor de flytter en del af produktionen ned. Det er selvom EU's regler skal forhindre, at EU-støtten går til at flytte arbejdspladser.

I alt har Velux modtaget 12,5 millioner kroner fra EU til deres fabrik i Ungarn. Det viser en opgørelse fra EU Kommissionen.

Der bliver årligt fordelt godt 100 mia. kroner til regional udvikling i EU. Talsmand for kommissionen Jakub Adamowicz understreger, at pengene ikke skal bruges på udflytning af job.

- Vores position i Europa Kommissionen er klart. Målet med strukturfondene er social udvikling. Målet er ikke at opmuntre til investeringer der flytter job, det er ganske klart, udtaler han.

Velux afviser interview

Sagen er endnu en i rækken af danske virksomheder, som har fået EU-støtte til produktion, de har flyttet til Østeuropa.

Velux flytter arbejdspladserne fra Danmark til Polen og Slovakiet. Mens det er produktionen i Skotland, der flytter til blandt andet Ungarn.

Ledelsen i Velux har ikke ønsket at lave interview om sagen. Men i en mail afviser Michael K. Rasmussen, marketingdirektør i VELUX Gruppen, at de bryder EU's regler, nu hvor de flytter produktion til fabrikken i Ungarn, hvor de har modtaget støtte.

- Kommissionen har vurderet, at ansøgningsformålet opfylder de gældende betingelser og tildelt os støtte, som er anvendt på ny produktionsteknologi, siger Michael K. Rasmussen fra Velux.

3F: Grotesk

Kommissionens talsmand understreger, at det er Ungarns myndigheder, der har ansvaret for at reglerne overholdes. Han siger samtidig, at Velux ikke har brudt reglerne.

- Vi kan udelukke, at der har været aktivt bidrag til at flytte arbejdspladser fra et land til et andet, fordi vi koncentrerer os om de centrale mål i det økonomiske program. Det har ikke været et mål at reducere antallet af ansatte i Danmark og Skotland, siger Jakub Adamowicz.

I ansøgningerne stod der ikke noget om at flytte job.

- Vi kan ikke blive holdt ansvarlig for alle potentielle, sekundære bivirkninger, som I henviser til. Hvad vi er ansvarlige for er at definere positivt de hovedformål i projektet, og de har været defineret tydeligt her, forklarer han.

Formanden for 3F's industrigruppe Mads Andersen er forarget over, at virksomheder flytter job til fabrikker i Østeuropa, som får EU-tilskud.

- Jeg synes, det er grotesk, at virksomheder kan få EU-støtte til den produktion, de har flyttet ud. Der bør strammes op, så de kun kan få støtte, hvis de kan dokumentere, at det er ny produktion, og ikke noget de har flyttet ud, mener Mads Andersen.