Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Selvom de har kæmpe overskud, er de ikke tilfredse, mener Jan Schwartz (59). I alt har Danfoss flyttet 400 arbejdspladser til Polen.

Han har netop bejdset loftet. Taget er også blevet isoleret, så huset i Guderup på Als holder bedre på varmen. Og haven på 800 kvadratmeter holder han ren og snorlige.

Det er ikke rart at gå arbejdsløs, så Jan Schwartz prøver at lave så meget som muligt på huset for at holde sig i gang.

Efter 38 års arbejde for Danfoss blev han fyret sidste år. Afdelingen og godt 78 job blev flyttet til Polen, hvor lønnen er en tredjedel af den danske. I alt har Danfoss flyttet over 500 arbejdspladser til Polen de seneste ti år.

- Det var altid en fornøjelse at være på Danfoss. Tidligere cyklede jeg på arbejde og var altid glad, når jeg tog derhen, og glad når jeg kom hjem, mindes han.

Penge

Jan Schwartz lavede minimotorer til udstyret til landsbrugsmaskiner som John Deere-traktorer. Han betjente fem maskiner og en robot på sin arbejdsstation.

- Vi var effektive, og vi tjente penge. Det var ikke dér, problemet lå.

- I dag fokuserer ledelsen kun på indtjening. De har drønende overskud, men det er åbenbart ikke nok for dem, mener Jan Schwartz, der er 59 år.

Der er flere, der har mærket de nye tider i virksomheden, der er ejet af Danmarks fjerderigeste mand Jørgen Mads Clausens familie. Før i tiden herskede der en særlig Danfoss-ånd på fabrikkerne på Als. Virksomheden tog sig af de loyale medarbejdere og tog hensyn til dem, når der skulle fyres eller omstruktureres.

"Ånden er væk"

Men nu om dage er den væk, mener Jan Schwartz. Han har søgt fire job hos Danfoss, siden de fyrede ham. Men de har ikke taget ham ind igen. Det er kommet bag på Jan Schwartz.

- Jeg er blevet skuffet over, at de ikke har kunnet finde et job til mig, efter at jeg har passet mit job i 38 år med meget få sygedage.

Det ærgrer Jan Schwartz at tabe en stor del af sin indtægt.

- Vi mister vel 6.000 kroner om måneden efter skat. Heldigvis har min kone job, men vi kan ikke rejse, som vi har gjort før. Det er de penge, vi skulle have det godt for, vi nu mangler.