Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Grundfos har lukket 330 arbejdspladser og flyttet dem til Ungarn, mens de har fået EU-støtte til deres fabrikker i Ungarn. Pengene er gået til nyt udstyr og nye job, og de danske ansatte har fået nyt job i Grundfos, understreger ledelsen.

Da Grundfos indviede deres seneste fabrik i Ungarn, holdt premierminister Victor Orbán (tv.) tale. - Jeg kan med sikkerhed sige, at I har truffet det rigtig valg endnu en gang, forsikrede Victor Orbán. Til højre koncerndirektør Lars Aagaard.

Den danske pumpegigant Grundfos har af flere omgange flyttet produktion fra Bjerringbro til Ungarn, hvor de i dag har fire fabrikker. Siden 2009 har de i alt flyttet fire produktionslinjer til Ungarn.

På samme tid har koncernen modtaget 45 millioner kroner i tilskud fra EU's regionale fonde. Det dokumenterer en opgørelse fra EU Kommissionen.

Støtten til Grundfos er den seneste afsløring af danske virksomheder, der har fået millioner af EU-tilskud til deres jobeventyr i Østeuropa, hvortil de flytter produktion.

For nylig annoncerede maskinvirksomheden Kongskilde, at de flytter produktion fra Sønderborg til Polen, hvor de har fået EU-tilskud.

Produktion flyttet

Grundfos er ejet af Niels Due Jensen, der er en af Danmarks rigeste. Virksomheden har lukket 330 arbejdspladser ned som følge af udflytningen af de fire linjer til Ungarn. Men Grundfos har sørget for, at de ansatte, der blev berørt, fik nyt job andre steder i virksomheden, forklarer Kim Nøhr Skibsted, der er pressechef og vice president i Grundfos.

Dermed afviser virksomheden, at arbejdspladser er flyttet ud. Kun produktion er flyttet.

- Der er ingen af de projekter, der har betydet, at vi har flyttet danske arbejdspladser til Ungarn. Vi har ikke modtaget EU-støtte til at flytte arbejdspladser ud af landet, understreger Kim Nøhr Skibsted.

Der er i dag 260 færre produktionsjob i Bjerringbro end for fem år siden. Men nedgangen har ikke haft noget med udflytningen at gøre, forklarer Kim Nøhr Skibsted. Det skyldes i stedet, at produktionen i Bjerringbro er blevet mere automatiseret. Derfor er der ikke længere brug for lige så mange ansatte.

EU: Udflytning er bivirkning

EU's regler skal sikre, at virksomheder ikke kan få støtte til produktion, der er flyttet fra et EU-land til et andet.

Selvom støtten til fabrikkerne i Ungarn er tildelt i samme periode, som produktionen er flyttet ud, afviser Grundfos, at de har brudt reglerne.

- De her tilskud er gået til nye faciliteter og nyt udstyr og etableret med henblik på at skabe nye arbejdspladser, og ikke arbejdspladser der er flyttet fra Danmark, siger Kim Skibsted Nøhr.

Ifølge EU Kommissionen har formålet med Grundfos' projekter, som de har fået støtte til, ikke været at flytte produktion ud af Danmark. Derfor er reglerne ikke brudt.

- Vi kan ikke blive holdt ansvarlig for al potentiel sekundære bivirkninger, som I henviser til. Hvad vi er ansvarlige for er at definere positivt de hovedformål i projektet, og de har været defineret tydeligt her, siger talsmand for EU Kommissionen Jakub Adamowicz.