Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Martin Professional har fået millioner i støtte fra Ungarn i forbindelse med udflytning af job fra Frederikshavn. EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager vil have de ungarske myndigheder til at redegøre for sagen.

EU-kommissær Margrethe Vestager bliver nu involveret i sagen om, hvorvidt der er givet ulovlig statsstøtte til Martin Professional. I sidste uge fortalte virksomheden, at den ville nedlægge produktion i Danmark og flytte omkring 250 arbejdspladser til Ungarn. Her kom det også frem, at virksomheden havde modtaget 18 millioner kroner i forbindelse med udflytningen.
 
- Vi er i kontakt med de ungarske myndigheder omkring denne sag, siger Ricardo Cardoso til Fagbladet 3F. Han er talsperson for Margrethe Vestager, EU's konkurrencekommissær.

Ungarsk statstøtte

Martins moderkoncern, amerikanske Harman, har i år modtaget, hvad der svarer til 18 millioner kroner til at udvide aktiviteterne i byen Pécs i det sydlige Ungarn. Det er den samme by, som Martin flytter produktionen til fra Frederikshavn. Pengene kommer fra den statslige ungarske fond Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA. 

Som hovedregel må et EU-land ikke give statsstøtte til, at der bliver flyttet arbejdspladser fra et andet EU-land. Det fremgår af EU's regler på området. Selvom pengene her ikke kommer fra den fælles EU-kasse, men fra landets nationale budget, må Ungarn, Polen og andre EU-lande altså ikke støtte, at virksomheder flytter arbejdspladser til disse lande og samtidig bliver nedlagt andre steder i EU.

For mange fikse løsninger

Sagen får danske medlemmer af EU-Parlamentet til at kræve handling fra Kommissionen. Socialdemokraternes Jeppe Kofod mener, at EU's konkurrenceregler er "klare og gode":

- Uden dem ville lande som Ungarn uden problemer kunne give statsstøtte til at stjæle arbejdspladser fra andre lande. Problemet er håndhævelsen af reglerne. Gråzonerne i disse sager er simpelthen for store. Der er alt for mange fikse løsninger og smuthuller. Det ser vi gang på gang, og det skal stoppes, siger Jeppe Kofod.

Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU er tilfreds med, at Margrethe Vestager nu går ind i sagen:

- Det er fint, at Kommissionen ikke afviser at kigge på dette her. Men vi har desværre tidligere set, at de blot spørger de nationale myndigheder, om der er sket misbrug. Og de så svarer, at de har fulgt reglerne, hvilket Kommissionen stiller sig tilfreds med. Vi har brug for, at Kommissionen selv undersøger sagen grundigt, siger Rina Ronja Kari.

Ifølge Nordjyske har en anden del af Harman-koncernen også modtaget midler fra EU's strukturfonde i forbindelse med aktiviteter i Ungarn.