Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Koncerndirektøren i Coloplast modtog det ungarske Ridderkors, efter virksomheden flyttede 600 danske arbejdspladser til Ungarn.

Den kontroversielle premierminister Victor Orbán (th.) var med, da Allan Rasmussen fra Coloplast offentliggjorde plan om en ny udvidelse af produktionen i Ungarn.

Coloplast har tydeligvis en høj stjerne i Ungarn.

De senere år har Coloplast flyttet 600 arbejdspladser fra Humlebæk og Kokkedal til Ungarn og fået over 170 millioner kroner i støtte fra den ungarske regering og EU.

Og det er ikke kun offentlige tilskud, som populariteten har kastet af sig. Coloplasts koncerndirektør Allan Rasmussen har fået tildelt det ungarske Ridderkors. Det sker for at anerkende hans arbejde gennem 15 år, skriver det ungarske udenrigs- og handelsministerium på regeringens hjemmeside.

Læs mere: EU vil forhindre nye Coloplast-fiduser

Coloplast er en af Danmarks mest indtjenende virksomheder, og ejerfamilien Louis Hansen er landets tredjerigeste familie.

Polemik om dødsstraf

I alt har Coloplast godt 2.200 ansatte på deres to fabrikker i Ungarn. Planen er, at en udvidelse af fabrikken i byen Nyírbátor skal bringe antallet af arbejdspladser op på godt 3.000. Da de annoncerede planen, var det side om side med Ungarns premierminister Victor Orbán.

Victor Orbán er en stærkt kontroversiel figur. Regeringslederen er blevet kritiseret for at indføre en række udemokratiske love, som styrker hans greb om landet. Han står blandt andet bag en medielov, som ifølge kritikere kan medføre censur i landet.

Senest blev han i juni kritiseret voldsomt for at udtale sig positivt om dødsstraf. Det fik EU-parlamentet til at fordømme Victor Orbáns udtalelser i en udtalelse. Heri lød det, at det ville være i modstrid med EU's grundlæggende rettigheder at indføre dødsstraf.

Chef: Stolt og glad

Allan Rasmussen fra Coloplast har ikke ønsket at deltage i et interview. Men i en mail forklarer han, at han er beæret over at modtage ridderkorset.

- Jeg er glad for og stolt over ridderkorset - ligesom jeg tror de fleste danskere ville være det, hvis de blev tildelt et ridderkors af dronningen herhjemme, forklarer han.

Læs også: EU-politikere: Coloplast skal betale EU-millioner tilbage

Coloplast har haft produktion i Ungarn siden 2001, og Allan Rasmussen har selv boet i landet, som han har et nært forhold til, skriver han.

Hvad er Allan Rasmussens og/eller Coloplasts overvejelser om at samarbejde med Victor Orban? Har I haft nogen betænkeligheder?

- Vi har fra starten haft et godt samarbejde med de ungarske myndigheder på både regionalt og nationalt plan. Det gælder både før Victor Orban blev regeringsleder og også efter. Ligesom i alle andre lande hvor vi driver forretning, holder vi øje med den generelle udvikling i landet; herunder også det politiske klima, skriver Coloplasts koncerndirektør i mailen.