Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Lego flyttede 380 job til udlandet. Mange har stadig ikke kunnet finde nyt arbejde. Vi har forsøgt at hjælpe folk videre, lyder det fra Lego.

Da Lego-ejernes direktør Jørgen Vig Knudstorp for nylig på et pressemøde kunne fortælle om endnu et rekordoverskud på over seks milliarder kroner, brød han ud i dans og sang og kom i alle landets medier. Everything is cool when you are a part of t

For to år siden blev de første ansatte ved Lego fyret, fordi ledelsen i koncernen flyttede pakkeriet til Tjekkiet.

Det har ramt mange af de nu 380 tidligere Lego-ansatte hårdt. Godt halvdelen af de fyrede var organiseret i 3F, og blandt dem er hver anden stadig uden arbejde. Det fortæller Hans Jørgen Thomsen, der er leder af a-kassen i 3F Varde-Billund.

- Mange er frustrerede og søger og søger arbejde. Men ofte kommer de ikke til samtale, for der er utrolig mange ansøgere til hvert job. Og som regel får de ikke engang besked om, at jobbet er gået til anden side, siger Hans Jørgen Thomsen.

Havde Lego-ånden

Især for de ufaglærte er det svært at finde nyt job. Det er svært at få økonomien til at hænge sammen. Men det påvirker også psyken.

- Der er folk, der har været på Lego i 40 år. De har haft Lego-ånden, og nu står de uden arbejde og i en kæmpe identitetskrise, fortæller Hans Jørgen Thomsen.

Lego har ansat godt en tredjedel af dem, der mistede jobbet under udflytningen, andre steder i virksomheden, fortæller Roar Rude Trangbæk, pressechef i Lego.

- Vi står ved de beslutninger vi tager, for eksempel at nedlægge de her 380 stillinger i pakkeriet. Og vi mener også, at vi tager et ansvar for de medarbejdere, der bliver afskediget. Vi forsøger at hjælpe dem videre på bedst mulige måde, siger pressechefen.

Vil fastholde job i Danmark

Ifølge Hans Jørgen Thomsen burde Lego ikke flytte job til udlandet, når de danske ansatte er effektive.

- Jeg synes, at når Lego har overskud på over seks milliarder, skulle det ikke være nødvendigt at flytte ud.

Ifølge Legos pressechef vil ejeren af Lego, Kjeld Kirk Kristiansen, fortsat satse på at have arbejdspladser i Billund.

Og selvom antallet af produktionsjob er faldet, er antallet af funktionærer steget. I dag har Lego godt 4.000 ansatte i Danmark.

Kjeld Kirk-Kristiansen er en velhavende mand, men flytter alligevel job til lande med lav løn. Hvorfor?

- For det første: Vi placerer ikke fabrikker, hvor lønnen er lavest, men der hvor det giver nok mening for os til, at vi kan levere produkter ud til dem, der efterspørger det. Og at vi kan få kompetente medarbejdere. Og derfor fastholder vi også produktion i Billund, forklarer Roar Rude Trangbæk fra Lego.