Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Coloplast bliver frikendt for at have brudt reglerne om EU-tilskud og udflytning af arbejdspladser. Nu vil danske politikere gribe ind og stoppe støtten.

Den kontroversielle premierminister Victor Orbán (th.) var med, da koncerndirektør Allan Rasmussen fra Coloplast offentliggjorde plan om en udvidelse af produktionen i Ungarn.

Coloplast går fri i en ny sag om EU-støtte og udflytning. Det får flere danske EU-politikere til at kritisere EU for at holde hånden over muligvis, ulovlig EU-støtte.

I forrige måned meddelte Coloplasts ledelse, at den nedlægger 300 job. En del af produktionen flytter til Ungarn, hvor selskabet i de senere år har fået i alt 45 millioner til nye fabrikker.

Men selvom EU's regler skal forhindre, at EU's tilskud fører til udflytning af job, frikender EU-Kommissionen nu Coloplast efter en undersøgelse af virksomheden.

Talsperson for EU-Kommissionen Jakub Adamowicz siger, at reglerne ikke er brudt.

- Ungarn har undersøgt det, og de har fundet ud af, at der ikke har været nogen praksis i strid med reglerne, siger talspersonen.
 

"Ræven vogter gæs"

Sagen er den seneste i rækken af danske virksomheder, der har fået tilskud og flyttet arbejdspladser. Tidligere har Kongskilde, Velux og andre danske virksomheder været under mistanke for at bryde reglerne.

Men Kommissionen har hver gang undladt at indhente oplysninger fra andre end virksomhederne, der har modtaget støtten. Og de lokale myndigheder, som har udbetalt den.

Jakub Adamowicz erkender, at Kommissionen ikke ved, om myndighederne i Ungarn har spurgt andre end Coloplasts ledelse i deres undersøgelse.

- Jeg kan ikke sige, hvordan Ungarns myndigheder har undersøgt Coloplast og deres aktiviteter i Ungarn, siger Jakub Adamowicz.

Politikere fra Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU er alle rystede over endnu en frifindelse.

- Det er jo at sætte ræven til at vogte høns, hvis et land selv skal vurdere, om det bryder reglerne, mener Jeppe Kofod (S).
 

"Grotesk"

Rina Ronja Kari (N) vil rejse sagen, når Europa-Parlamentet skal godkende næste års budget.

- Det er helt grotesk dette her. Arbejderne på Coloplast bliver jo gjort til grin. Først betaler de deres skat. Og så går pengene til udflytning af deres arbejdspladser, siger Rina Ronja Kari.

Morten Messerschmidt (DF) vil nu rejse et nyt forslag i Europa-Parlamentet. Forslaget indebærer, at virksomheder, der får EU-tilskud, ikke må flytte arbejdspladser i en periode, efter de har modtaget pengene.

- Vi har allerede fået skærpet reglerne. Men det foregår stadig. Derfor skal vi have en ny regel, som indfører en karensperiode, så virksomheder ikke må flytte arbejdspladser ud, når de har fået EU-støtte, mener han.

Hvis Parlamentet vedtager det, bliver det til en anbefaling til Kommissionen. Morten Messerschmidt vurderer, at der er en udbredt vrede over sagerne i EU.

Ledelsen i Coloplast har tidligere afvist, at der er tale om udflytning af job.