Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Ifølge flere kilder flytter Coloplast op mod 300 job til Ungarn, hvor de har fået millioner i EU-støtte. EU indleder nu en undersøgelse.

300 job i Thisted og Mørdrup i Nordsjælland skal nedlægges. Mens Coloplast skruer op for produktionen i Ungarn.

EU har sat gang i en undersøgelse af den danske medico-gigant Coloplast for at flytte job til Ungarn, hvor de har modtaget 45 millioner kroner i EU-tilskud. Det kan være et brud på EU's regler, der forbyder udflytning med støtte fra EU.

Undersøgelsen er sat i værk, efter Coloplast forleden meddelte, at de vil lukke 300 ud af 700 job i Thisted og Nordsjælland i løbet af de kommende år.

Ifølge flere kilder nedlægger Coloplast de 300 job for blandt andet at flytte produktion ud. Det gælder flere af deres produkter inden for stomi, sårpleje og inkontinens, der fremover skal produceres i Ungarn.

Fagbladet 3F har tidligere afsløret, at Coloplast har modtaget 45 millioner kroner fra EU til deres to fabrikker i Ungarn.

Afviser udflytning

Kommissæren for regional udvikling, rumænske Corina Cretu, og hendes talsperson Jakub Adamowicz har ikke ønsket at lave interview om undersøgelsen.

Men i en meddelelse skriver Kommissionen, at "vi forhører os hos de ungarske myndigheder", og understreger:

- Kommissionen støtter ikke brugen af EU's strukturmidler, hvis det på nogen måde fører til eller understøtter udflytning af service eller produktion til et andet medlemsland.

Coloplast afviser, at de flytter job ud af Danmark. I stedet er der tale om, at de effektiviserer deres produktion i Danmark:

- Men det er korrekt, at vi - som konsekvens af disse effektiviseringer - kan forkorte den tidlige produktionstid i Danmark og hurtigere flytte maskiner til volumenproduktion til eksempelvis Ungarn. Dermed skal vi bruge færre hænder i Danmark og flere i Ungarn, skriver pressechef i Coloplast, Simon Mehl Augustesen, i en mail.

"Forkasteligt"

Ifølge fællestillidsmand for de ansatte i Coloplast Torben Rasmussen er der dog tale om udflytning:

- Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at gå fra 700 til 400 medarbejdere og så producere det samme her i landet. Det er jo ikke fordi, at der skal produceres mindre samlet set. Her er der tale om en ny omgang udflytning af arbejdspladser til Ungarn, siger Torben Rasmussen.

Også formand i 3F Nordsjælland Øst Hans Nissen er overbevist om, at lukningen af de 300 job skyldes udflytning. Han gruer for, hvordan det skal gå de 3F'ere, der mister deres job.

- Det er ingen tvivl om, at de flytter job til Ungarn. De vil flytte maskiner og arbejdsopgaver derned. Jeg synes, det er fuldstændig horribelt, at de har fået EU-støtte, der understøtter udflytning af arbejdspladser. Det er en forkastelig måde at bruge EU-midler på, siger Hans Nissen.