Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Danfoss, Coloplast og flere andre af Danmarks rigeste virksomheder har fået millioner i støtte til produktion i udlandet, hvor de har flyttet danske job hen. Det kan koste danske job, siger ekspert.

Det lader til at være på mode blandt Danmarks rigeste familier at flytte arbejdspladser ud udlandet. I alt har de ti rigeste i Danmark flyttet 5.650 job til Østeuropa og Asien de seneste ti år.

Men det er ikke kun den lavere løn, der trækker. Syv af de rigeste familier, der ejer virksomheder, som har flyttet job ud, har også fået offentlig støtte til deres jobeventyr. Det viser en kortlægning, som Fagbladet 3F har foretaget.

Tjek grafik: Her får de rige tilskud til jobeventyr i udlandet

Danfoss-ejer Jørgen Mads Clausens koncern har fået skatterabatter for et ukendt, tre-cifret millionbeløb i Polen, mens de har flyttet 400 job til Polen fra Als.

Mens andre som ejeren af Coloplast og Danmarks tredjerigeste, Niels Peter Louis Hansen, har flyttet 600 job til Ungarn, hvor de har fået 170 millioner kroner i EU-tilskud og støtte fra Ungarns regering.

Koster danske job

Jakob Roland Munch er professor ved København Universitet og forsker i udflytning. Han er forbløffet over, at virksomhederne i så høj grad får støtte til at flytte produktion ud. Det kan koste danske job.

- Det er klart, at det bliver mere attraktivt at flytte ud, hvis man får støtte til det. Det vil alt andet lige trække i retning af, at flere flytter produktion ud. Hvis det bliver mere fordelagtigt, vil flere flytte ud, forklarer Jakob Roland Munch.

Coloplast laver udstyr til hospitaler og har i en årrække haft overskud på mere end to milliarder om året. Medico-giganten blev forleden kåret af Boston Consulting Group til en af de virksomheder i verden, der betaler højest udbytte til sine ejere.

Koncerndirektør i Coloplast Allan Rasmussen skriver i en mail, at Coloplast opererer på samme vilkår som konkurrenterne.

- I det omfang det er muligt at søge midler til investeringer i produktion, benytter vi os af det, siger han.

"Grotesk"

Coloplast har flyttet job fra Danmark til Ungarn. Synes I det er fair, at I får offentlig støtte fra Ungarn til den produktion, I har flyttet fra Danmark?

- Jeg synes, at det er fair, at vi opererer på de samme markedsvilkår, som vores konkurrenter. Og i det omfang støtteordninger er tilgængelige for os og vores konkurrenter, vælger vi selvfølgelig at benytte dem, siger Allan Rasmussen fra Coloplast.

Formand for industrigruppen i 3F Mads Andersen har selv arbejdet på en gummifabrik, der flyttede arbejdspladser til udlandet. Han er ærgerlig over, at så mange af de rigeste danske virksomheder vælger at flytte ud. Og kalder det grotesk, at virksomhederne derudover får offentlige midler til at flytte ud.

- Det er forkert at bruge skattekroner på at flytte arbejdspladser. Og man skulle tro, at de virksomheder havde råd til at flytte ud alligevel, siger Mads Andersen.