Håndværksrådet, Dansk Byggeri og branchefolk frygter, at nyttejob fører til fyringer. Reglerne må ændres, lyder det.

Nyttejobbere udfører i stor stil helt almindelige arbejdsopgaver. Det betyder ikke kun fyresedler til offentligt ansatte, men også et presset erhvervsliv.
En kortlægning af nyttejobberes arbejdsopgaver i 79 ud af landets 98 kommuner viser, at folk på kontanthjælp, der er sendt i nyttejob, i stigende grad tager sig af helt almindelige opgaver i landets kommuner. Når kommunerne bruger arbejdsløse til almindeligt arbejde, så må erhvervslivet fyre.
- Særligt ansatte i mindre virksomheder frygter for deres arbejde. Breder nyttejobbene sig, vil virksomhederne blive tvunget til at fyre. Det er der ikke tvivl om, siger administrerende direktør i Håndværksrådet Ane Buch efter at have læst Fagbladet 3F's afsløringer af, hvad de arbejdsløse i nyttejob skal lave.
Samme melding kommer fra Dansk Byggeri.
- De bruger nyttejob til at få udført opgaver, de normalt sætter i udbud blandt private virksomheder. Jeg vil opfordre til, at man får ændret på ordningen, siger arbejdsmarkedschef Louise Pihl.
Ødelægger vores stolthed
Hos anlægsgartnerne bliver de ramt af det ofte grønne arbejde i nyttejobbene. Direktør i Danske Anlægsgartnere Michael Petersen kalder det "vildt ærgerligt", at man nedgør arbejdet ved at sætte ikke-uddannede nyttejobbere til det.
- I debatten hører man, at nyttejobberne udfører arbejde, der er nedværdigende. Men mine medlemmer samler også affald, rydder sne, klipper græs og renser toiletter, og det gør de med glæde og faglig stolthed. Så dels tager de arbejdet fra os, og dels gør de os mindre værd, siger han.
Én af dem, Michael Petersen taler om, er anlægsgartner Søren Sømoed. Han er ikke i tvivl om, at nytteindsatsen kan få konsekvenser for ham.
- Det her er kommunernes måde at få billig arbejdskraft på. Men det er arbejdsopgaver, jeg lever af, og det vil ærgre mig meget, hvis jeg ikke kan byde på dem fremover, siger han.
Ministeren går ind i sagen
Fagbladets afsløringer har fået beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til at indskærpe over for kommunerne, at de skal overholde reglerne, ligesom hun vil evaluere ordningen til efteråret.
I KL, Kommunernes Landsforening, hilser specialkonsulent Brian Siggaard ministerens melding velkommen.
- En undersøgelse, hvor man finder ud af, hvad der sker i kommunerne, og hvad det er for en type job, vil vi ikke have noget imod, siger han.