Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 146 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 147 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 148 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Michelin-restauranten Relæ i København satser på bæredygtighed og friske råvarer. Men personalepolitikken udløser ikke hæder og priser. De ansatte har ingen sikkerhed i ansættelsen.

Michelin-restauranten Relæ i København blev i 2014 kåret som nr. 53 blandt de 100 bedste restauranter i verden.

Portionerne er små. Til gengæld er ventelisten for at få plads i restaurant Relæ i Jægersborggade i København lang. På en ganske almindelig hverdagsaften er restauranten fyldt med lige dele udenlandske selskaber og københavnske venindemiddage.

Og alle kan de følge med, når kokkene eksperimenterer med nye og anderledes retter i det åbne køkken, eller Food Lab - Madlaboratoriet, som ejerne, Christian F. Puglisi og Kim Rossen, kalder det.

Hvis gæsten alligevel ikke når at få det hele med, så sørger de engelsktalende tjenere for yderligere information, når retterne serveres ved bordet. Både de rosastegte kyllingehjerter på en bund af selleristrimler og den grillstegte gulerod på bredden af en klat sauce hollandaise får en fortælling med på vejen. Det er tjekket og hipt, og der er åbenhed omkring det hele.

Blot ikke om personalets løn- og arbejdsforhold.

Chokeret over forhold

Som Fagbladet 3F skrev i fredags, var en lettisk kvinde ansat til at gøre rent og rydde op på restauranten i de sidste tre måneder af 2013. Kvinden, der blev lokket til Danmark og ind i prostitution af en veninde, er stadig chokeret over forholdene på restauranten og kalder dem værre, end det hun blev budt på de københavnske kælderbordeller, hun arbejdede på i fire år.

- Jeg tjente omkring 5.000 kroner om måneden på Relæ, fortæller kvinden, som blev fyret på en sms få dage før hendes tre måneders prøvetid ophørte.

Dermed slap den internationalt berømmede restaurant for at forhandle løn som lovet. Og den lettiske kvinde gik glip af den andel af drikkepengepuljen, hun var blevet garanteret del i efter tre måneders ansættelse.

Fyringen har personaleansvarlig hos Relæ, Julie Ryom, tidligere her i Fagbladet begrundet med dårlig attitude og performance. Og ifølge restauranten har kvinden fået adskillige advarsler.

Læs kontrakten her

For travlt til at oversætte kontrakterne

Langt størstedelen af restaurantens ansatte er enten asiater, afrikanere eller østeuropæere. Derfor foregår al kommunikation på engelsk; men ansættelseskontrakterne, de er skrevet på dansk. Men det er der en god forklaring på, forklarer Julie Ryom.

- Vi har så forrygende travlt, at vi ikke har fået oversat kontrakterne, men det er for øvrigt heller ikke et lovkrav, siger hun. Hun understreger, at hun gerne oversætter mundtligt, hvis en kommende medarbejder har brug for at vide, hvad det er, der skal skrives under på.

Hvis den udenlandske ansøger kunne læse dansk, ville hun vide, at hun blandt andet skriver under på, at hun ikke må fortælle andre, hvad restauranten betaler hende i løn. Fagbladet 3F har fået adgang til den lettiske kvindes kontrakt og kan derfor dokumentere, at begreber som overarbejdsbetaling, helligdagsbetaling, forskudt tidstillæg og lignende ikke er på menuen på Relæ.

Derimod spises de ansatte i opvask og rengøring af med en flad løn på 100 kr. i timen - uanset tidspunkt på døgn eller uge. En løn og forhold, der, ifølge Julie Ryom, er helt i orden og lige efter bogen.