Gå til hovedindhold
TEMA
Metro

Danmarks største sag om lønsnyd nogensinde bliver nu rejst på metrobyggeriet.

Det tegner til at blive Danmarkshistoriens største sag om social dumping, når 3F og det italienske metrofirma Cipa i næste uge skal i retten.

47 millioner kroner i bod og efterbetaling kræver 3F Bygge, Jord og Miljø i København af Cipa. Det fremgår af klageskriftet i sagen, som Fagbladet 3F er i besiddelse af.

Kravet på 47 millioner er væsentligt mere end den hidtil største sag i Danmark, der omhandlede 18 millioner. Ifølge fagforeningen har Cipa underbetalt mere end 100 metroarbejdere fra Rumænien, Polen, Italien og Portugal.

- Det er en skandale. Det her er den største sag om social dumping, vi har haft i Danmark nogensinde, siger Jens Kirkegaard, formand for byggegruppen i 3F Bygge, Jord og Miljø i København.

3F fører sagen på vegne af 30 medlemmer. Medlemmerne har arbejdet - eller arbejder fortsat - for den italienske entreprenør. Ifølge 3F har Cipa igennem to år betalt ned til 50 kroner i timen til de ansatte.

- Cipa har behandlet folk respektløst. De har troet, at de kunne diktere løn og arbejdsvilkår, selvom det var langt under danske vilkår. Problemet er, at en stor del af metroen bliver lavet til langt under dansk løn. Dermed bliver vores medlemmer afskåret fra at arbejde der, siger Jens Kirkegaard.

Vred familiefar

Fagbladet 3F dokumenterede i sommer, hvordan Cipa kun lønnede de ansatte for 37 timer, selvom en række rumænske arbejderes timesedler viste, at de arbejdede 60 timer om ugen. Det samme fremgik af Cipas eget vagtskema.

Selvom firmaet skrev den korrekte mindsteløn på 115 kroner på lønsedlen, endte den reelle timeløn således langt under dansk standard.

Den rumænske betonarbejder og familiefar Aurelian Ciorpec er en af de ansatte, som 3F mener er blevet snydt. Sidste år stod han frem med sin historie.

- Jeg er enormt vred. De italienske chefer behandlede os som slaver. Det var slaveri i år 2014, udtalte Aurelian Ciorpec.

Forsker og centerchef ved Københavns Universitet Søren Kaj Andersen genkender Cipas fremgangsmåde.

- Det lader til at være den udbredte facon, hvor nogle aktører er kreative og kører dobbelt bogholderi, forklarer Søren Kaj Andersen.

Tavse chefer

Fagbladet 3F har talt med direktør i Cipa Aldo Bellone, men han vil ikke kommentere sagen.

- Jeg kan ikke give interview, siger den italienske direktør.

I stedet henviser han til hovedentreprenøren Copenhagen Metro Team (CMT). De har tidligere udtalt sig om forholdene i Cipa. For nylig har hovedentreprenøren givet nye ordrer til Cipa på metroen, efter det omstridte vikarselskab Atlanco blev smidt ud.

Men kommunikationschef Jens Munch ønsker ikke at forholde sig til sagen.

- CMT er ikke part i sagen mellem 3F og Cipa. Vi anser det derfor ikke for passende for CMT at kommentere på det, der er et juridisk anliggende mellem tredjeparter, skriver Jens Munch fra CMT i en mail.

Sagen skal afgøres af den tidligere højesteretsdommer Poul Sørensen i en faglig voldgift i næste uge.