Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Det kom til at koste restaurant Pakhuset i Skagen 120.000 kroner at smide syg og gravid kokkeelev på gaden.

Karoline Nefer er glad og lettet over, at hendes fyringssag nu er afsluttet. I dag bor hun i Norge sammen med sin kæreste og Lilou på godt halvandet år.

- Det er godt nok noget lort.

Det er reaktionen fra køkkenchefen på restaurant Pakhuset, da kokkeelev Karoline Nefer fortæller ham, at hun er gravid. Ikke noget tillykke. Intet smil på læben. Bare larmende tavshed i hvad der for Karoline Nefer føles som flere minutter efterfulgt af bemærkningen, som fuldstændig sender den unge kvinde til tælling.

- Det var forfærdeligt. Jeg blev så ked af det og brød helt sammen bagefter, fortæller 22-årige Karoline Nefer, der alligevel møder på arbejde efter planen.

Blot en uge efter opdager hun tilfældigt, at der på et kontor ligger en ophævelse af en kontrakt med hendes navn på. Hun konfronterer arbejdsgiveren, som beroliger hende med, at han vil lave en ny elevaftale med hende.

Men Karoline Nefer skriver ikke under på noget. Og i ugerne efter præsenteres hun for den ene kontrakt efter den anden, hvor startdatoen blandt andet er ændret. Hun bliver også spurgt, om hun vil arbejde ufaglært i stedet for at være i lære. Hun er ikke i tvivl om, at de vil af med hende. Og det gør hende stresset og ked af det.

- Al den usikkerhed var virkelig ikke behagelig. Jeg fik det dårligt og blev stresset og gik til lægen, fortæller Karoline Nefer, der på det tidspunkt havde været i lære i to og et halvt år.

Uretfærdig behandlet

Lægen sygemelder hende, og arbejdsgiveren beder øjeblikkeligt om en lægeerklæring. Karoline sender med det samme en såkaldt mulighedserklæring, som arbejdsgiver skal udfylde, hvilket han dog aldrig gør.

Få dage efter modtager hun en mail, hvor Pakhuset ophæver hendes kontrakt. Karoline Nefer tror ikke sine egne øjne.

- Jeg blev meget vred og frustreret. Jeg følte mig så uretfærdigt behandlet, siger Karoline Nefer.

Hun havde gennem hele sin elevtid fået at vide, at hun var dygtig, og at køkkenchefen var ovenud tilfreds med hendes arbejde. Hun blev sågar hyret til at lave mad til en af indehaver Hans Sunds private fester, og under en tale til en personalefest roste han Karoline Nefer til skyerne.

- Jeg var glad for dem, og jeg følte helt klart også, at de var glade for mig, siger Karoline Nefer.

Alligevel vælger Pakhuset at ophæve Karoline Nefer uddannelsesaftale. Sagen ender i Tvistighedsnævnet, hvor elevsager bliver afgjort.

I januar i år tilkendegav nævnets formand, at Karoline Nefer skulle have en godtgørelse på 120.000 kroner for uberettiget ophævelse af uddannelsesaftalen og for overtrædelse af ligebehandlingsloven.

En løsning begge parter straks accepterede og indgik forlig om.

- Jeg er utrolig lettet. Det er dejligt at få det ud af verden. Men jeg har ikke været i tvivl om, at jeg er blevet uretfærdigt behandlet, siger Karoline Nefer.

Indehaveren af restaurant Pakhuset, Hans Sund, ønsker ikke at udtale sig til Fagbladet 3F.

Dagpenge under orlov

Har du ikke ret til løn under barselsorloven, kan du have ret til barselsdagpenge fra kommunen.

Du skal opfylde ét af følgende krav:

  • Du er elev i lønnet praktik som led i en uddannelse.
  • Du har været tilknyttet arbejdsmarkedet uafbrudt i 26 uger før barselsorlovens begyndelse og haft mindst 240 timers beskæftigelse.
  • Du er berettiget til arbejdsløshedsdagpenge.
  • Du har fået uddannelsesgodtgørelse eller etableringsydelse eller kursusgodtgørelse ydet som erstatning for arbejdsløshedsdagpenge.
  • Du har inden for den seneste måned afsluttet en erhvervsmæssig uddannelse af mindst 18 måneders varighed.

Sikkerhed mod fyring

Når du har meddelt din arbejdsgiver, at du er gravid, er du ekstra beskyttet mod afskedigelse. Man må ikke fyre en kvinde på grund af graviditet eller barsel.

Hvis du afskediges under graviditet eller orlov, er det arbejdsgiveren, der skal bevise, at fyringen hverken helt eller delvist er begrundet med din graviditet eller barsel. Retspraksis viser, at det næsten er umuligt at bevise.