Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Hiphop-gruppen Outlandish har aldrig været bange for at lave sange om samfundet omkring dem. Nu er der skruet ned for det politiske og op for følelserne. De tre venner fra Brøndby Strand er blevet voksne.

"Fattigdom er ligesom kærlighed, den får dig til at gøre sindssyge ting. De færreste har prøvet at være fattige, men de fleste har prøvet at være forelskede." - Isam Bachiri

De har været opvarmningsband for Santana, spillet foran 50.000 hujende mennesker i Marokko, mens Elton John spillede på en anden scene, og de har modtaget musikpriser - blandt andet to Danish Music Awards. Outlandish har for længe siden slået sig fast som et sikkert hit med over 300.000 solgte albums på verdensplan.

Men det stod ikke skrevet i stjernerne, at de tre rødder fra Brøndby Strand skulle blive verdensnavne.

- Vi startede med at rappe og øve i opgangene i Kisumparken. Det var der mange, der syntes var virkelig underligt, fortæller Lenny.

Kisumparken er stedet, hvor de alle tre havde deres teenageår. Her boede etniske danskere, pakistanere, tyrkere og andre folkeslag side om side.

- Den måde, som jeg ser verden på i dag, skyldes, at jeg er vokset op i Brøndby Strand. Her var mange forskellige kulturer, der mødtes. Det afspejler sig i vores musik, siger Lenny.

Fra alle verdens hjørner

De tre musikere fra Outlandish har vidt forskellige baggrunde.

Waqas har pakistanske rødder, og Isams forældre er marrokanske. De er begge to født i Danmark. I 1991 flyttede Lenny fra Cuba til Brøndby Strand, hvor Waqas og Isam boede i forvejen.

Alle tre har forskellige musikalske baggrunde, og det kan høres i Outlandish' musik, hvor pakistanske, arabiske og latinamerikanske toner blandes ind i hiphop.

I kommer forskellige steder fra i verden. Var det noget, I tænkte over som børn?

- Jeg tænkte ikke over, at Isam var marokkaner. For mig var Isam bare Isam. Det er, når man bliver voksen, at det bliver sværere at snakke på tværs af befolkningsgrupper, siger Lenny.

- Vores forældre har for eksempel aldrig sat sig ned og snakket sammen, indskyder Isam, der afbrydes af Lenny.

- Jo, min mor har været hjemme hos din mor én gang og drikke te. Men vores forældre er jo fra en anden generation.

Netop deres baggrunde har fyldt meget i Outlandish' karriere. Især Waqas og Isam, der begge er muslimer, har skullet forholde sig til terrorangrebet 11. september 2001 og krisen, som Muhammed-tegningerne udløste, samtidig med at de er blevet udråbt som pragteksempler på vellykket integration.

Hvordan er det at blive gjort til en slags talerør for indvandrere i Danmark?

- Vi har aldrig tænkt på, at vi skulle være forkæmpere for integration. Heldigvis er der kommet flere med indvandrerbaggrund, der laver musik og kunst. Det har gjort, at medierne fokuserer mindre på netop det, fortæller Isam.

- Da vi startede, var vi nogle af de eneste andengenerations-indvandrere, der lavede musik og var i mediernes søgelys. Vores musik er meget dagbogsagtig, og den politiske situation er også en del af vores hverdag. Men vi tænker aldrig på, at vi skal lave en sang, der er politisk. Det sker naturligt, fordi vi bruger vores oplevelser fra hverdagen, supplerer Lenny.

Snak med din nabo

Isam var for nylig til en debat på Nørrebro Teater, hvor en etnisk dansk kvinde stillede et spørgsmål direkte henvendt til Isam.

Kvinden bor på Blågårds Plads på Nørrebro, hvor en stor del af beboerne i området er indvandrere. Men hun kendte ikke en eneste af dem. Hendes spørgsmål til Isam lød: Hvordan får jeg indvandrervenner?

- Og hvordan skulle jeg vide det? griner Isam, der foreslog, at kvinden bagte en kage og gik ind og bankede på hos naboen.

Og selvom han synes, at spørgsmålet var lidt fjollet, så satte det alligevel tankerne i gang.

- Hun ramte et eller andet i mig.

Jeg tror, at det er et meget klassisk billede af Danmark i 2012. Folk er for dårlige til at tale sammen på kryds og tværs. Men det kræver tid at lære et menneske at kende, og man kan lige så godt starte med sin nabo, siger Isam.

- En af de ting, jeg har lært på vores turnéer rundt i verden, er, at vi alle sammen i bund og grund vil have det samme: kærlighed, et godt liv og en dejlig familie, som vi kan passe på. Og så er det lige meget, hvilken farve du har, tilføjer Lenny.

Kærligheden fylder mere

Ifølge Outlandish har temaerne i deres sange ændret sig markant fra deres første album Outland Officials til nu.

- Da vi udgav vores første album, handlede det meget om at være ung og komme fra Brøndby Strand. Vi var tre unge drenge, der bare ville frem i verden og vise, hvem vi var, siger Lenny.

- Vi har altid brugt musikken som en dagbog. Og det er klart, at det er andre ting, der betyder noget for mig nu, end da jeg var 20 år gammel, siger Isam. Både han og Waqas er blevet gift og har fået børn. Det har ændret Outlandish.

- Vi er blevet ældre, og familien og kærligheden har fået en større betydning. Det har betydet, at vi godt tør grave et stik dybere og stille spørgsmålstegn ved følelser og relationer mellem mennesker, fortsætter han.

Inspiration fra svigerfar

Den første single til det nye album hedder Warrior/Worrier. Den er inspireret af en samtale Isam havde med sin svigerfar.

- Min svigerfar bemærkede, at når man ser et par, så er der altid en af de to, der er den tålmodige. Der er altid en, der bærer over med den anden, fortæller Isam. Da Outlandish i foråret var på turné i England, fortalte Isam anekdoten om svigerfarens observation. Efter en koncert kom en kvinde hen og fortalte, at hun var begyndt at græde, da Isam havde fortalt den. Hun var midt i en skilsmisse, og sangen havde ramt hende, fordi hun altid var den tålmodige, og det var hun træt af.

- Jeg tror, at vores musik rammer noget, som alle mennesker kan relatere til. På det nye album har vi en sang, hvor jeg synger om fattigdom. Her synger jeg, at fattigdom er ligesom kærlighed, den får dig til at gøre sindssyge ting. De færreste har prøvet at være fattige, men de fleste har prøvet at være forelskede. Den følelse tror jeg, at mange mennesker kan relatere til, reflekterer Isam.

3 til Outlandish

Hvilke roller har I hver især i Outlandish?

Waqas: Vi har ikke faste roller, men nogle gange taler vi om, at Outlandish er som en krop. Jeg er hjertet, den følsomme, der er god til at snakke med de andre, når de har brug for at rase ud. Lenny er benene, for han er maskinen, der får alt det praktiske til at gå op i en højere enhed. Isam er hjernen, der får de gode idéer og bliver inspireret til nye sange.

Hvordan har det påvirket Outlandish, at Isam og Waqas har fået familie og børn?

Lenny: Vi er nødt til at planlægge tingene meget mere end tidligere, fordi vi har familier, som vi skal tage os af. Når vi skal lave et interview, skal det koordineres mellem mange mennesker, og det kan godt være lidt svært. Heldigvis er der plads til, at familien kan komme med på arbejde.

I har spillet over hele verden, hvilke oplevelser har gjort indtryk på jer?

Waqas: Vi spillede en koncert i den palæstinensiske by Ramallah i 2009. Byen er besat af Israel, og det er et meget konfliktramt område. Vores musikudstyr kom halvanden dag for sent, og vores tourmanager blev bedt om at strippe i lufthavnens sikkerhedstjek i Tel Aviv i Israel. Og da vi optrådte, stod der 75 palæstinensiske politifolk rundt om scenen. Vi fik at vide, at hvis de israelske soldater prøvede at stoppe koncerten, ville de - politifolkene - have mulighed for at give dem lidt modstand. Der skete ikke noget, men det var en meget syret oplevelse.