Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

 • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
 • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
 • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

De billigste tv-pakker er dem med mindst i. Men prøv lige at se, hvor billigt du egentlig kan fortsætte din tv-vane.

Du kan se rigtig meget tv på nettet - billigt.

Man kan dele sine tv-ønsker op i

 • Det vil jeg se med det samme og
 • Det vil jeg se, når jeg har har tid/behov.

For de fleste vil det nok se sådan ud.

Det vil jeg se med det samme:

 • Sportskampe (fodbold, håndbold, basketball, udspring).

Det vil jeg se, når jeg har har tid/behov:

 • Film (Flygtningen, Argo, Vers le Sud, Mission Impossible)
 • Tv-serier (Borgen, Broen, Forbrydelsen, Mad Men, Danmarks Skønneste Hjem, Luksusfælden)
 • Tv-nyheder (TV-Avisen, TV2-nyhederne, BBC News, Onion News Network)
 • Udelukkelses-sjov (Mentor, Vild Med Dans, Kitchen Hell)
 • Reality (Familien På Bryggen, De Unge Mødre, Kongerne af Svendborg)
 • Tv-leg (Gæt Og Grimasser, Rundt På gulvet, You Have Been Watching)

Groft sagt har man kun brug for en dyr tv-pakke, hvis man gerne vil se sport, lige når kampene spilles.

Kan man klare sig uden live-sport, kan tv-vanen faktisk blive ret billig.

Vi kan starte fra det billigste billige og ende i det dyreste dyre.

Den gratis tv-pakke

Statsradiofonien forvandler hvert år 3.5 milliarder kroner til flygtigt tv. Med internettets fremkomst er det dog heldigvis blevet lidt mindre flygtigt, og man kan gå på jagt i deres tv-arkiverradioarkiver og se/høre en del live-tv og -radio. Hvis man er heldig, og der ikke er for mange andre, der også vil have. For så bryder DR's servere ned.

DR har mange tusinde timers tv-serier, tv-nyheder, udelukkelses-sjov og tv-lege. Vælger man Live-tv kan man også se nogle film, når de sendes. Men så skal man til at kigge i tv-oversigter og indrette sit liv efter central styring. Det er unødvendigt og gammeldags.

Filmstriben ("Stedet hvor de bedste film vises") har til gengæld tusinder af film, man kan se, når man har lyst. Sandsynligvis gratis. Her har de alt fra Dirty Harry til Max Pinlig. Når du har tid til at se dem.

Får man ikke nok tv på dr.dk, kan man kaste sig over TV3Play. Her er der tusinder af afsnit fra næsten 100 forskellige tv-serier.

Det virker dog kun nu og da og er indsmurt i reklamer. Men i det mindste spilder man ikke penge ved at prøve, højst tid.

Længere ude på nettet er der YouTube og Vimeo. Masser af underholdende video som for eksempel Where the Trail Ends eller The Lion City.

YouTube og Vimeo indeholder også tv-guld fra svundne tider - både fra 2001 og fra i går. Kvaliteten er sjældent forrygende, men stabilitet og pris kan man ikke klage over. Man skal bare søge. Så dukker der nok noget frem, man gider at se på.

Norsk tv er også et godt sted at opsøge. Der har de udsendelser til download i 4K (men vent med at købe et 4K-tv), 3D, Full HD og meget andet. Programmerne er dog, bortset fra Ikke gjor dette hjemme (I Danmark kendt som Dumt&farligt), forholdsvis kedelige.

 

 

Den lidt dyrere tv-pakke

Betaler man 79 kroner pr. måned, kan man få tjenester som Netflix, Viaplay og Mubi via nettet. Vi har skrevet en del om tjenesterne og om, hvordan man bedst afspiller dem.

Det er fornuftigt tv, forstået på den måde, at man selv bestemmer, hvornår man vil se noget. Viaplay har endda noget live-sport - men det koster 160 kroner oven i de 79 kroner.

Man kan også begynde at betale for penge med Zattoo. Det koster kun omkring 30 kroner pr. måned. Men man er begrænset til live-tv og dermed underlagt andre menneskers planlægning. Men vil man se svensk, tysk eller polsk tv live, er det en af de få internetbaserede muligheder. Måske billigere og lettere end at købe en antenne/parabol og sætte udstyr op.

I den lidt dyrere tv-pakke finder vi også TV2.

Får man den som TV2Play via nettet, må man betale 39 kroner pr. måned for at se TV2's hovedkanal (og intet andet) live. Betaler man 79 kroner pr. måned, får man News, Charlie, Zulu, Film og Fri med. Og til 119 kroner får man også et tv-arkiv med gamle programmer oveni. On Demand, hedder det.

Det er nu stadig billigere end Boxers tilbud, der med oprettelsesafgift, kortafgift og andet urimeligt skrammel bliver klart dyrere.

Det samme gælder kabel- og satellitudbyderne. Vælger man TV2 ovre på Telemarkedets udmærkede prissammenligner, kan vi se, at TV2 først begynder ved 129 kroner pr. måned.

Der er en eller anden idé om, at folk, der modtager tv via luft, kabel eller satellit, elsker at betale oprettelsesgebyrer og kortafgifter i ét væk. Mens folk, der vælger at se tv via det meget bedre internet, ikke bare skal slippe for afgifter og oprettelse, men også have første måned gratis (både TV2, Viaplay, Netflix og YouBio har første måned gratis).

Den dyre pakke

Her betaler man mere for udstyret, mere i afgift, mere i gebyr, mere i oprettelse og mere for kanalerne.

Tager man for eksempel YouSee's fuldpakke, er vi oppe i en månedspris på 459 kroner. Og hertil kommer så 10 til 139(!) kroner pr. ekstra kanal, man ønsker ud over fuldpakken!

Vil man også have noget apparatur, der kan vise gamle udsendelser og optage tv, skal man af med yderligere 99 kroner pr. måned for YouSee Plus.

Vi taler over 6.000 kr. pr. år og - hvad værre er - ret mange uigenkaldelige timer tilbragt foran noget, der måske ikke er så spændende, når det kommer til stykket. De 6.000 kan man måske tjene ved at tage ekstravagter. Men de 3 timers uigenkaldeligt liv pr. dag er nok det, der i hvert fald i bakspejlet, vil synes som den største udgift i forbindelse med tv-vanen.

Så hvad skal man vælge?

Jeg synes, at man skal vælge gratispakken. Bliver det for kedeligt, kan man altid spæde til med lidt Viaplay, Tv2Play eller Netflix.
Man kan prøve de nye tjenester efter tur. Tage det, der er værdifuldt, og så summe videre til næste udbudssted.

Gratispakken har også den fordel, at man

 • lærer at bestemme over sin egen tid. Vil man se tv-avis, kan man med gratispakken altid se den, når børnene er kommet i seng. (Og så er der sikkert noget mere interessant, end lige netop tv-serien kaldet tv-avisen).
 • lærer at vælge det mest interessante blandt 1.000 muligheder (og der er virkelig 1.000 muligheder i gratispakken) i stedet for at vælge det mest interessante blandt 20 muligheder (nok det realistiske udbud i en familie med mellempakke lørdag klokken 20). De 1.000 muligheder kan dog tit være så overvældende, at man giver op. Og finder ud af, at de tre tv-timer kan blive hobby-timer eller venne-timer. I en helt utopisk verden kunne man invitere venner over og grine med dem i stedet for at se bedre, smukkere og rigere venner grine med hinanden på tv.

Live-sport er den eneste store mangel i gratispakken og også grunden til, at så mange danskere stadig har mellem- og fuldpakker på kabel- , luft- og satellit.

Men her kunne man lave en liste over, hvilke kanaler man ikke kan leve uden og så se, hvad Telemarkedet tror, at man skal betale for det.

Links

Telemarkedet. Se hvor meget det tv, du ønsker, koster at få leveret pr. antenne, satellit eller kabel. Priserne på internet-tv kan du finde lidt længere oppe. Under "Den gratis tv-pakke" og "Den lidt dyrere tv-pakke".

Netflix, Viaplay, YouBio, HBO, Mubi. De nye tv-tjenester er dejlige. Og de er anmeldt i detaljer i hver deres artikel.

TV2Play via nettet. Nok den billigste måde at få TV2 på.

TV3Play. Hakkende og spruttende tjeneste. Viaplay fungerer væsentligt bedre.

Østrigsk sigøjner-tv. Sådan noget man ser, hvis man virkelig keder sig og ikke magter at bygge sig et mere spændende liv. Det minder lidt om tv-avisen. Bare med sigøjnere i stedet for folk i jakkesæt.

DR's tv-arkiverradioarkiver og live-tv og -radio. Oceaner af adspredelse. Hakker og sprutter dog det meste af tiden. De bruger penge på jurister og kommunikatører i stedet for servere.

Tv-oversigter. Hvis man synes, at også ens aften skal planlægges fra centralt hold.

Filmstriben. "Stedet hvor de bedste film vises". Mange fine film, sandsynligvis gratis.

NRKs torrents. Lidt til 3D- og 4K-tv'et. Men vent med at købe et 4K-tv.

Danskerne ser tre timers tv pr. dag. At se tv er en slags halvdagsjob (ca. 20 timer pr. uge) oven i det almindelige arbejde.