Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Her er mine anbefalinger til dig, der skal nyindrette eller modernisere tv-stuen fra bunden af.

Man kan efterhånden få ret stort billede og ret stor lyd uden at skulle af med særlig mange penge.

Hvis jeg nu var hyret til at gøre din tv-stue til den mest moderne i hele verden, ville jeg gøre sådan:

Til din hånd: en mobil eller tablet

Tiden er løbet fra de gammeldags fjernbetjeninger, hvor man møjsommeligt sidder og kører en kanal op eller ned i jagten på noget interessant, der bliver sendt lige nu.

I den moderne verden vælger man, hvad man vil se.

På Youtube, DR, Netflix, Viaplay, Filmstriben og hvad videobibliotekerne ellers hedder.

Man søger og bladrer. Det er let på en 4-5" mobil og endnu lettere på en 7" tablet. Så sådan dims hører til i den ny tv-stue.

De gammeldags fjernbetjeninger er spild af plads.

Til dine øjne: et 48" tv

I Find det bedste billede blev der spurgt "Hvor stort skal tv'et være?" og svaret faldt prompte "Stort nok til at imponere og dominere naboerne."

For tiden er 48" til 3.000 kroner det naturlige valg til både store og små stuer. Prisen er yderst rimelig, billedkvaliteten er fantastisk og skærmene bruger omtrent ingen strøm.

Du skal bare have et almindeligt, billigt tv.

Projektorer er for dyre, langsomme og larmende.

UHD tv er for dyre og unødvendige.

Oled tv er for dyre.

Til dine ører: et godt musikanlæg

Forstærkeren Sony STR DH550 koster bevisligt mellem 2.146 og 2.856 kroner ude i de nærmeste 20 butikker. Men den kan nu også købes til aldeles rimelige 999 kroner.

Det er en strålende, fremtidssikret forstærker, der roses hos både AVP, Amazon og Testberichte; Lyd og billede kan godt lide storebroderen og storebroderens forgænger.

Sony DH550 har 4 HDMI-indgange og 1 USB-indgang - nok til alle apparater og med mulighed for musikafspilning fra USB-nøgle.

Forstærkeren (nyere dansk: AV-modtageren) er et naturligt hjerte i tv-stuen. Den modtager HD-lyd og HD-billede fra en Chromecast eller mini-pc. Billedet sendes op til 48" skærmen. Lyden sendes ud til højttalerne.

Synes man at stuen skal være smartere, kan man altid købe en ny Chromecast eller mini-pc.

Synes man at billedet skal være større, kan man man altid købe et nyt tv eller en ny projektor.

Synes man at lyden skal være større, kan man altid købe større eller flere højttalere.

Til dine ører: gode højttalere

Dali Ikon 6 mk2 til 6.600 kroner for et sæt.

Uanset om du har gyldne ører eller ej, kan du høre forskel på gode og dårlige højttalere. Skytronic 100 lyder rædsomt, Dali Ikon 6 mk2 lyder fantastisk.

Med det sagt er der masser af fine højttalere, der er billigere og måske bedre end lige netop Dali Ikon 6 mk2. Mission MX-6, Boston Acoustics A360, Aurum Cantus 620 er gode konkurrenter og brugt er der masser af gode, store højttalere til lavpris.

Man kan også købe mindre højttalere med mindre lyd og mere beskedne pladskrav. De er væsentlig billigere end gulvhøjttalere og kan lyde ganske fint. Lyd&Billede roser ofte de kompakte højttalere fra Boston og Dali.

26 ud af 30 soundbars lyder ikke bedre end tv'et siger Tænk og vort lokale orakel, John Alex Hvidlykke, er heller ikke meget for soundbars.

Det gode ved at købe en surround-forstærker/AV-modtager at man altid vil kunne proppe en smart, Chromecastagtig modtager ind i en af dens HDMI-indgange og afspille alt nyt. En soundbar eller Bluetooth-højttaler er ikke så fremtidssikret.

Det gode ved at købe en surround-forstærker/AV-modtager i stedet for et par Bluetooth-højttalere er, at man altid kan begynde med et par små, fine, billige højttalere i front.

Sekundet efter, at man har sat dem op, kan man glæde sig over lyd, der er utrolig meget bedre end den, der kommer ud ad fladskærmen.

Skulle man komme til penge og kræsenhed senere, kan man smide kompakthøjttalerne om på tv-stuens endevæg som baghøjttalere. Og så sætte et par store, bombastiske, maskuline højttalere op på hver side af tv-skærmen.

Investeringen i de små, gode højttalere er ikke spildt, så længe der er højttalerudgange nok på forstærkeren.

Hvad er prisen?

Burde holde 2-4 år

  • Fjernbetjening: mobil eller tablet. 0-2.000 kroner.
  • Modtager af musik, film og video fra lokalmiljøet og Internet: Chromecast eller mini-pc. 270-1.500 kroner.

Burde holde 4-8 år

  • TV: 48". 3.000 kroner.
  • Forstærker. 1.000 kroner.

Burde holde 8-36 år

  • Højttalere. 1-4.000 kroner stykket.

Kort sagt: man er i gang for ca. 6.000 kroner.

Afsætter man 150 kroner pr. måned til nyindkøb, vil man altid have en meget moderne, velopgraderet og velfungerende stue. Tv-stuens hardware er dermed billigere end kontorets/skoletaskens (der koster 200 kroner pr. måned).

Det musik, tv- og film, man så løbende hælder i stuen, koster så nok også omkring 150 kroner pr. måned. - Omend mange har højere månedlige udgifter.

Indvendinger mod den moderne tv-stue

"Men der er jo ingen cd/dvd-skiver."

Du kan godt klare dig uden. Få skiverne over på en harddisk eller USB-nøgle eller NAS. Så kan du søge og bladre i din beholdning via tablet/mobil. Alternativt kan du købe en skive-afspiller. Du straffes med en udgift på 3-400 kroner, en ekstra fjernbetjening og nogle ekstra hylder med skiver i stuen.

"Men der er jo ikke nogen PlayStation 4."

Du kan nok godt klare dig uden. Hvis ikke, straffes du med en udgift på 3-4.000 kroner, en ekstra controller og nogle ekstra hylder til skiver i stuen.

"Men der er jo ikke nogen tv-boks."

Du kan nok godt klare dig uden. Hvis ikke, straffes du med en månedlig udgift på mindst 3-400 kroner og - sandsynligvis - en ekstra fjernbetjening.

"Det er for billigt. Det undergraver den status, der er i at have en perfekt tv-stue."

Heldigvis.

Links

Det bedste billede. Stort. Naturtro.

Den bedste lyd. Stor. Naturtro.

Den bedste betjening. Tablet eller mobil.

Den bedste indpakning. Hvis man kan nøjes med en AV-modtager, behøver man kun én hylde med stoflåge for at pakke teknikken væk (router, av-modtager, Chromecast/mini-pc).

Årets bedste produkter. Fascinerende it-dimser til lavpris.