Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Det koster et sted mellem 250 og 2500 kroner at kunne spille digital musik i sin stue fra andet end skiver.

Man kan få lyd i den gamle forstærker på 10 forskellige måder. Her ses en mp3-afspiller og en USB-optisk dims.

Flemming spørger

Jeg har en god analog forstærker uden usb-indgang eller den slags. Hvordan kan jeg spille musik over den fra et usb-stick eller en lille ekstern harddisk?

Svar

Det er et interessant spørgsmål, som jeg har forsøgt at besvare nogle gange i løbet af de sidste par år. Her får du/I svaret i et pædagogisk skema.

LøsningPrisNy CD-afspiller med USB-indgang. Sandsynligvis alt for dyr i forhold til blu-ray/dvd-afspillere med samme evner.1600Ny forstærker. Man kan udskifte den gode analoge forstærker med en god digital forstærker med USB-indgang. Her kan man bladre i musikken med fjernbetjeningen, skrue op og ned og meget andet. Jeg er meget glad for min.1111Ny blu-ray-afspiller med USB-indgang. Kan afspille tre typer skiver og en type USB-nøgle. Kan fjernbetjenes. Billig. 400Ny dvd-afspiller med USB-indgang. Også billig. 300Ny mp3-afspiller. 600 mp3-albums fylder omkring 40 GB. Man kan få denne prangende kapacitet ved at købe et 32 GB kort og en mp3-afspiller med plads til et sådant kort og så tøjre dem til den gamle forstærker. Man skal lette måsen for at skifte musik, ændre lydstyrke og så videre. 200Bærbar. Man sætter en gammel bærbar til forstærkeren og lader den spille. Den kan afspille alt: Internet-radio, Spotify, Wimp, Bibzoom og rumme al musik i høj kvalitet. Men den er grim og svær at fjernbetjene. 0

Anbefaling

Generelt kan jeg bedst lide løsningen med den bærbare. Den kan rumme alt, afspille alt og tilgå alle tjenester. Søgning er eminent. Desværre er den elendig at fjernbetjene. Løsningen er kun for nørder.

Løsningen med at tøjre mobiler, tablets eller mp3-afspillere til forstærkeren huer mig ikke så meget. De er generelt elendige at fjernbetjene og skal på en eller anden måde have strøm. De fører ledningsrod med sig.

Medieafspillere som WD TV duer ikke rigtigt. De mangler display.

Sonos og Squeezebox har i mange herrens år budt på trådløs lyd og USB-lyd i hjemmet og ret gode fjernbetjeninger. Men her skal der 2.500 kroner på bordet, før man kommer i gang med dem. Det er lige i overkanten, og en del tyder på, at Squeezebox efter over 10 år på markedet er ved at udgå.

En lille pæn mp3-afspiller med plads til 32 GB musik i fronten, et nogenlunde display og en gammeldags fjernbetjening passer bedst ind i de fleste traditionelle hjem. Og sådan en kan man altså få indbygget i en 400-kroners skiveafspiller eller en 1111-kroners forstærker.

USB er vejen frem

En bitte-lille 32 GB (500 albums) USB-nøgle koster 127 kroner. 64 GB (1000 albums) koster 200 kroner.

USB-nøglerne fylder intet og kræver ikke meget strøm. Der er ingen grund til at kaste 800 kroner ud på en harddisk, der både fylder og rummer for meget.

 Selv 32 GB kan faktisk være lidt i overkanten til mange afspillere.

  • Det er ikke alle afspillere, der kan klare mere end 16 GB (tjek manualen eller i forretningen).
  • 500 albums fordelt på 100 kunstnere er en ordentlig masse musik at bladre igennem med en gammeldags fjernbetjening. Måske er det bedre med en lille nøglering med alle familiens fire 2-16 GB store musiksamlinger. Så kan man skifte efter behag.

Sådan køber du

Kopier et udvalg af din musik over på en USB-nøgle. Gerne en stor en på 32 GB.

Tag den med hen i butikken, og se, om det apparat, du har tænkt dig at købe, kan afspille musikken i virkeligheden. Kan det klare både mp3, Flac og Wav?

Man kan forsøge at læse sig til, hvad apparaterne kan henne i manualerne på producenternes hjemmesider. Men i praksis står der ikke så meget, og hvad der end står, kan det pludseligt forbedres eller forværres af en firmware-opdatering (en opdatering af den software, der driver forstærkeren/medieafspilleren/skiveafspilleren).

Links

En moderne surroundforstærker kan, som mange skiveafspillere, have en udmærket indbygget mp3-afspiller.

CD-afspiller med USB-indgang. For nostalgikere med mange penge.

Blu-ray-afspiller med USB-indgang. Kan være en ok løsning. Og den kan også bruges til blu-ray film fra biblioteket.

Små og store USB-nøgler koster småpenge.