Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Rengøringsgiganten Forenede Service skal frem til 2018 stå for blandt andet rengøring hos Forsvaret, der sætter selskabet under skærpet tilsyn.

Forsvaret forlænger aftale med rengøringsselskabet Forenede Service - og sætter selskabet under skærpet tilsyn efter skandalesager.

Domme for brug af illegal arbejdskraft, efterbetaling af over 10 millioner kroner til medarbejdere i lønsager, betaling i tyverisager samt dom for uretmæssig tilbageholdelse af penge til underleverandør. Det er blandt de skandaler, der har ramt Danmarks næststørste rengøringsfirma, Forenede Service, de seneste fem års tid.

Trods skandalerne har Forsvaret aftalt med Forenede Service, at firmaet frem til januar 2018 skal stå for rengøring, kantinedrift og vedligehold af ydre arealer ved bygninger hos Forsvaret i hele Østdanmark. Det bekræfter Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse over for Politiken og Fagbladet 3F.

I 2016 er budgetrammen på 149 millioner kroner i aftalen mellem Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og Forenede Service, oplyser styrelsens direktør, Hans J. Høyer.  

- Vi ved godt, at der har været problemer i Forenede Service, også med Krogh (Michael Krogh, medejer af koncernen Forenede, red.), gennem årene. Det er ikke første gang, at vi er her, hvor der er nogen, der stiller spørgsmålstegn ved, om det er den rigtige legekammerat, I har på det her. Men vi har hele tiden kunnet dokumentere, at det her ikke var noget, der kørte på vores område, siger direktøren og fortsætter:

- Det er ikke nyt for os. Vi ved godt, at der er nogle brodne kar i den virksomhed. Men snittet har indtil nu været sådan, at det kan godt være, at Krogh har nogle personlige ting med skatteunddragelse og Bagmandspolitiet, men så længe firmaet var rent og det, de leverede til os, var i overensstemmelse med det, vi har skrevet ind i vores aftaler, så kunne vi ikke sige, at vi ikke kunne lide firmaet, fordi ejeren havde en skattesag kørende.

Tiltalt for groft skattesvigRengøringsselskabet Forenede Service hører under den store servicekoncern Forenede. Michael Krogh er medejer og bestyrelsesmedlem hos koncernen samt en central person i rengøringsselskabet. Michael Krogh er tiltalt for groft skattesvig for omkring 11 millioner i kroner, fordi han ifølge anklageskriftet fra Nordsjællands Politi ikke skulle have betalt skat af salg af aktier for godt 26 millioner kroner til Forenede i årene 2010-2012.

Forsvarets Efterretningstjeneste vil ikke oplyse, hvorvidt Michael Krogh er sikkerhedsgodkendt eller ej. Men Forsvarets Efterretningstjeneste oplyser, at når efterretningstjenesten generelt set modtager oplysning om, at en sikkerhedsgodkendt person er blevet sigtet eller tiltalt for et strafbart forhold, foretages der en konkret vurdering af, om pågældende fortsat kan være sikkerhedsgodkendt. 

Afgørelsen træffes på grundlag af en konkret vurdering af alle de oplysninger, der foreligger om personen, oplyser efterretningstjenesten.

Skærper kontrollenAftalen mellem Forsvaret og Forenede Service begyndte i 2012 og skulle efter planen udløbe i april 2017. Men Forsvaret har en klausul i den nuværende aftale med Forenede Service om, at Forsvaret kan bede om at få aftalen forlænget på uændrede vilkår. Det er det, Forsvaret har bedt om, oplyser styrelsesdirektør Hans J. Høyer.

Er der ingen grænse for, hvad I vil acceptere?

- Jo, det er der helt klart. Vi har en forventning om, at vores leverandører overholder almindelig lov og ret i Danmark. Kommer det dertil, at Forenede Service som selskab bliver dømt, så vil vi også sige: Er det et firma, vi har lyst til at lege med, siger Hans J. Høyer.

Men Forenede Service er blevet dømt i flere sager om illegal arbejdskraft og har fået en bøde på knap 1,3 millioner kroner for det. Derudover har de efterbetalt over 10 millioner kroner for manglende løn til medarbejdere og brud på overenskomsten. Hvorfor forlænger I aftalen med dem?

- Vi har løbende kontrolleret de medarbejdere i Forenede Service, som arbejder på opgaver i Forsvaret. Men vi har ikke fundet noget. Så vi giver dem ikke særbehandling, og hvis vi skulle til at udarbejde udbudsmateriale for at lukke de her ni måneder, så ville det blive rasende dyrt, siger Hans J. Høyer.

- Vi skærper nu vores kontrol med firmaet. Hvis vi finder uregelmæssigheder, så har vi en sag, siger han.

Vil samle to udbud til étDirektøren for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse forklarer, at aftalen med Forenede Service er forlænget med ni måneder til januar 2018, så den tidsmæssigt bliver synkroniseret med den aftale, Forsvaret har i vest. Forsvaret har en aftale i vest med Danmarks største rengøringsselskab, ISS. Den udløber i januar 2018. Samtidig er Forsvaret ved at forberede et genudbud til én leverandør nationalt, oplyser direktøren.

Skattesagen mod medejer, bestyrelsesmedlem og leder Michael Krogh skal efter planen for retten i november 2016.

Hvad så hvis Michael Krogh bliver dømt i retten?

- Det er ikke firmaet, der får bøde. Vi skal agere på et grundlag, der også kan holde i byretten. Uanset, hvor etisk forkert jeg synes, det er, så skal jeg løfte en bevisbyrde, siger Hans J. Høyer.

- Vi ser på det her med alvor, siger direktøren for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.