Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Rumænske rengøringsfolk fik få tusinde kroner i månedsløn hos dansk familie, der er tiltalt for tvangsarbejde. Familien tjente knap 11 millioner kroner som underleverandør for firmaet Darenko, som har stået for rengøring på skoler og i børnehaver i flere kommuner.

Rumænske rengøringsfolk boede i garagen hos deres chef. Chefens firma var underleverandør til blandt andet Darenko, som har haft kontrakt på rengøring på skoler og børnehaver i Egedal Kommune.

Knap 11 millioner kroner. Så meget tjente en familie, hvor tre nu er tiltalt for menneskehandel til tvangsarbejde. De er anklaget for at have udnyttet rumænere, der har fået få tusinde kroner om måneden for mange timers rengøringsarbejde - samtidig med, at de har været indkvarteret hos de tiltalte i en garage uden vand og toilet. Beløbet blev oplyst af en af anklagerne i retssagen mod de tiltalte, som for tiden foregår ved Retten i Helsingør.

Familien med de tiltalte var via firmaerne KS Service og Juli Rengøring underleverandør til rengøringsselskabet Darenko, der har haft kontrakt på rengøring på en række offentlige institutioner. Ifølge anklageren foregik arbejdet i perioden 21. april 2006 til 7. juli 2011. Til en meget stor del af arbejdet i Egedal Kommune har de tiltalte brugt rumænske rengøringsfolk.

Darenko har leveret rengøring til Københavns, Frederiksberg, Egedal og Birkerød kommuner. Firmaet er medlem af Servicebranchens Arbejdsgiverforening, SBA, under DI, og selskabets ejer John Mulvad har i adskillige år siddet i SBA's bestyrelse.

Tæt samarbejde

Under retssagen et det kommet frem, at der i flere år har været et meget tæt samarbejde mellem sagens tiltalte og Susanne og John Mulvad fra Darenko. Den tiltalte på 36 år forklarede, at han var ansat hos Darenko i 2006. Og at han få måneder senere blev spurgt, om han ville være underleverandør for firmaet, der havde en rengøringskontrakt med den daværende Birkerød Kommune.

- Vi fandt ud af, hvordan vi oprettede firmaet via Susanne. Det var Susanne, som forklarede mig, hvordan det fungerede som underleverandør, sagde den 36-årige i retten og forklarede, at de havde gjort rent på Nærum Gymnasium og et par børnehaver. 

Mandens tiltalte far på 52 år oplyste i retten, at han senere ifølge aftale med Susanne og John Mulvad skulle føre tilsyn med rengøringen på de pladser, hvor hans tiltalte datters firma, Juli Rengøring, udførte arbejde for Darenko. Derudover stod han for det papirmæssige arbejde og sendte fakturaer hver måned til Darenko.

- Der skulle rykkes for betaling fra Darenko. Hver eneste måned, sagde den 52-årige.

Anklaget: Rumænere løb til højre og venstre

Juli Rengøring stod blandt andet for rengøring på Hampelandsskolen og i flere børnehaver i Egedal Kommune. Det fremgår af en faktura, som politiet fandt under en ransagning hos Darenko. På Hampelandsskolen i Ølstykke havde politiet og SKAT i 2011 gennemført en kontrolaktion, mens en flok rumænere fra Juli Rengøring gjorde rent på skolen.

- De der rumænere blev bange. De løb til højre og venstre, sagde den 36-årige i retten om kontrolaktionen.

Anklagerne afspillede i retten en optaget telefonsamtale mellem den 52-årige og John Mulvad. De to mænd var uenige om Darenkos betaling til Juli Rengøring. Sagen endte med, at den 52-årige og hans tiltalte datter i maj 2013 underskrev en forligsaftale sammen med John Mulvad i hans private hjem.   

Efter planen skal Susanne og John Mulvad fra Darenko afhøres i retten onsdag. Egedal Kommune skal for retten torsdag.