Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Politiet kræver fængselsstraf til mand, som ifølge anklageskriftet har sat rumænske rengøringsfolk til at arbejde gratis for sig og indkvarteret dem i en kælder uden vand og el.

Familien Stoica fra Rumænien er blevet udsat for menneskehandel til tvangsarbejde som rengøringsfolk i Danmark, mener politiet, der nu har rejst tiltale mod bagmanden.

En 33-årig mand er nu blevet tiltalt for menneskehandel til tvangsarbejde som følge af grov udnyttelse af rumænske rengøringsfolk. Politiet kræver, at bagmanden får en fængselsstraf. Det fremgår af politiets anklageskrift i sagen, som Fagbladet 3F har set.

Ifølge politiets anklage fik manden de rumænske statsborgere til at arbejde for sig i cirka 18 timer om dagen uden at betale dem løn. Samtidig havde bagmanden rumænerne indkvarteret under kummerlige forhold i en kælder i Helsingør uden elektricitet og vand i perioden fra slutningen af maj til midt i juni 2011.

- Jeg kan bekræfte, at anklageskriftet er afleveret i retten. Den tiltalte nægter sig skyldig. Jeg kan endnu ikke sige, hvornår sagen kommer for retten, siger Michael Hellensberg, politiinspektør ved Nordsjællands Politi, til Fagbladet 3F.

Den 33-årige mand har tidligere over for Fagbladet 3F afvist, at den rumænske familie har arbejdet for ham, og at han har truet dem. Men bliver manden dømt for menneskehandel til tvangsarbejde i retten, vil det være første gang i Danmark, at en person bliver dømt for denne forbrydelse, som kan give op til 10 års fængsel.

Spiste madpakker fra skraldespanden

Fagbladet 3F kunne i januar 2012 bringe et interview med familien Stoica, som fagbladet havde opsporet i en rumænsk landsby syv timers kørsel fra hovedstaden Bukarest.

Her fortalte rumænerne for første gang om forholdene, da de arbejdede for en daværende underleverandør til Danmarks næststørste rengøringsfirma Forenede Service. Familien forklarede, at de gjorde rent på flere folkeskoler i Nordsjælland.

- På skolerne spiste vi hvad som helst, vi kunne finde i skraldespandene, sagde Natalia Stoica til Fagbladet 3F.

Om boligforholdene i chefens kælder i Helsingør sagde hendes mand, Vasile Stoica:

- Det var en katastrofe. Der var rotter overalt. Vi kunne ikke gøre noget ved det. Efter arbejde kom vi derned for at få en-to timers søvn, men rotter løb hen over os i sengen.

Rotter løb hen over os

I juni 2012 afslørede Fagbladet 3F, at familien Stoica under opholdet i Danmark var flygtet til politiet for at få hjælp til at slippe fri fra bagmanden - men at politiet havde sendt familien direkte tilbage til deres chef. Afsløringen fik politiet til at erkende dets fejl og beklage. Samtidig indledte politiet en efterforskning mod bagmanden.

I den forbindelse var familien Stoica i juli 2012 tilbage i Danmark for at afgive forklaring til politiet. Samtidig mødte Fagbladet 3F på ny den rumænske familie.

- På et tidspunkt troede jeg, at historien var glemt, sagde Natalia Stoica.

- Jeg ønsker, at der sker retfærdighed, og at ingen andre skal gennemleve, hvad vi har gennemlevet, sagde hun.

Se den rumænske familie fortælle om forholdene i Danmark i et videointerview med Fagbladet 3F.