Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Politiet kræver fængselsstraf til tre formodede bagmænd, som er anklaget for at have udnyttet op til 50 rengøringsfolk, der har boet i en garage uden bad og toilet.

To af de i dag tre tiltalte har siddet varetægtsfængslede siden 10. juni, hvor de blev anholdt i Helsingør under en fælles aktion mellem Nordsjællands Politi og SKAT.

To mænd og en kvinde er nu blevet tiltalt for menneskehandel til tvangsarbejde samt åger på grund af grov udnyttelse af op til 50 rengøringsfolk fra Rumænien. Strafferammen for menneskehandel til tvangsarbejde er op til ti års fængsel.

De to mænd skal stadig sidde varetægtsfængslede, mens kvinden fortsat har sin frihed, indtil sagen bliver afgjort i marts næste år. Det besluttede dommeren på et retsmøde onsdag formiddag ved Retten i Helsingør.

En af de tiltalte - en 52-årig mand - var højlydt utilfreds med dommerens afgørelse om, at han skulle tilbage i fængsel. Lige efter retsmødet udbrød han til politiet:

- Man skulle tro, at vi havde slået nogen ihjel.

Boede i garage

De to mænd har siddet varetægtsfængslede siden 10. juni, hvor de blev anholdt i Helsingør under en fælles aktion mellem Nordsjællands Politi og SKAT.

Ifølge politiet har de formodede bagmænd udnyttet op til 50 rumænere til tvangsarbejde med økonomisk vinding for øje. Politiet har forklaret, at de rumænske rengøringsfolk troede, at de var illegalt i Danmark, og af frygt for repressalier accepterede de at arbejde op til 20-23 timer i døgnet til en løn på ned til omkring 2.500-3.000 kroner om måneden.

Ifølge politiet har de op til 50 rumænske rengøringsfolk været indkvarteret i en garage uden bad, toilet eller køkken. Op til 12 personer boede dér på samme tid.

Udnyttelsen er ifølge politiet foregået i perioden fra omkring 2006 til og med juni 2013 - og er sket fortrinsvis i Helsingør, men også i Fredericia. Rumænerne har blandt andet arbejdet for to rengøringsselskaber, som er registreret i Helsingør.

Har erkendt bedrageri

Under onsdagens retsmøde kom det frem, at de tiltalte har tilstået flere forhold omkring bedrageri. De tre tiltalte er i familie med hinanden.

Begge forsvarsadvokater for de tiltalte mænd krævede i retten løsladelse af deres klienter, blandt andet fordi de allerede har siddet i fængsel i godt fire måneder.  Men dommeren valgte altså at følge anklagerens krav om fortsat fængsling.

De to forsvarsadvokater tog forbehold for, at de eventuelt vil kære dommerens afgørelse om fortsat varetægtsfængsling.