Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Rengøring på offentlige institutioner i Rudersdal Kommune blev udført af rumænere, der i stor stil blev snydt og udnyttet.

Disse to rumænske rengøringsfolk blev groft udnyttet økonomisk af deres serbiske chefer, mener Nordsjællands Politi, som nu kræver cheferne udvist af Danmark.

Blev to rumænske rengøringsfolk både snydt i løn for eget arbejde og samtidig udnyttet til at udføre arbejde for andre, som fik lønnen for rumænernes slid med fejekost og vaskeklud? Det spørgsmål presser sig gevaldigt på efter afhøringer i den såkaldte 'Altansag' i fredags ved Retten i Helsingør.

Den tiltalte 44-årige rengøringsboss, hendes unge søn samt en ung nevø af hendes tiltalte, tidligere samlever på 41 år har været ansat hos Forenede Service. Koncernen har betalt dem løn for rengøring af offentlige institutioner i Rudersdal Kommune.

Flere vidner forklarede dog i retten, at rengøringen i hovedsagen blev udført af det rumænske ægtepar, der også var ansat hos Forenede Service – og hver fik ned til 3-4.000 kroner i månedsløn for mange timers arbejde.

Leder af Birkerød Lokalhistorisk Arkiv og Museum Tormod Hessel oplyste, at de to rumænere var meget flittige, men virkede som sky personer, mens de vaskede gulv og tørrede møbler af. Lederen var dog utilfreds med de tiltaltes søn, som også var på arbejdsstedet.

- Han brugte meget tid på at tale i telefon, så det satte jeg en stopper for. Jeg sagde, at det ikke var et kontor, forklarede Tormod Hessel og oplyste, at han havde klaget til manden selv samt til daværende serviceleder hos Forenede Service Anja Schandorff.

Leder: Måske flyttede han en skraldespand

Centerleder for dagtilbuddet Gefion i Rudersdal Kommune Jørgen Svendsen oplyste, at han var forbavset over, at der kom mange ud på stedet. Samtidig undrede lederen sig over, at et ældre, udenlandsk ægtepar gjorde rent, mens nogle unge fyre ikke lavede noget. Og det gjorde Jørgen Svendsen daværende serviceleder hos Forenede Service Anja Schandorff opmærksom på, forklarede han.

Distriktsleder hos ungecenteret ”Ung i Rudersdal” Morten Tolstrup forklarede i retten, at de to rumænske rengøringsfolk så slidte ud og havde meget dårlige tænder. Lederen oplyste, at han var meget tilfreds med rengøringen, som han mente i hovedsagen blev udført af de to rumænere og ikke den unge mand, som kom sammen med dem.

- Jeg tror ikke, jeg har set den unge mand lave noget på noget tidspunkt, sagde Morten Tolstrup, der dog tilføjede, at han måske havde set den unge mand flytte en skraldespand.

Ville ikke vidne

Retten fik ikke en forklaring fra de to unge mænd, der kørte rumænerne ud til de forskellige arbejdssteder.

De tiltaltes søn sagde fra vidnestolen, at han ikke ville afgive forklaring i sagen – og satte sig ned på tilskuerpladserne i retslokalet. Den unge mand har ikke pligt til at vidne, fordi han er i nær familie med de tiltalte.

Den tiltalte mands nevø slap også for at vidne. Han forklarede, at han var vokset op hos den tiltalte mand, og at han havde arbejdet for ham. Det fik ligeledes dommeren til at fritage den unge mand fra at afgive forklaring.