Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Center mod Menneskehandel mener, at to rumænere indtil for nylig har levet under utilfredsstillende forhold hos deres arbejdsgiver i Danmark.

På altanen i Nordsjælland fik det rumænske par stillet en sovesofa, dyner, et lille bord og en reol til rådighed, mens de selv var nødt til at finde sengetøj i en container, fortæller de to rumænerne.

Det var ikke kun månedslønnen på 3.000 kroner, der var usædvanlig. I over tre år var to rumænske rengøringsfolk indkvarteret på altanen hos deres arbejdsgiver, der har været underleverandør til rengøringsselskabet Forenede Service.

På altanen i Nordsjælland fik det rumænske par stillet en sovesofa, dyner, et lille bord og en reol til rådighed, mens de selv var nødt til at finde sengetøj i en container, fortæller de to rumænerne. På den anden halvdel af altanen havde chefen et tøjskab, en fryser og nogle møbler. 

- Vi turde ikke bede om mere plads, siger rumænerne til Fagbladet 3F.

Rumænerne fik i oktober hjælp fra politiet til at slippe væk fra deres tidligere chef og frygter for hans nævn, hvis de står offentligt frem.

Intet privatliv

Center mod Menneskehandel mener, at rumænerne ”boede under utilstrækkelige forhold”. Og deres boligforhold er en medvirkende årsag til, at myndigheden har konkluderet, at parret er ofre for menneskehandel til tvangsarbejde. Det viser Fagbladet 3F's aktindsigt i sagen.

Rumænerne forklarer til Fagbladet 3F, at de hele tiden følte sig som gæster i chefens hjem. At de måtte liste langs væggen i lejligheden, når de kom hjem fra arbejde om natten.

- Vi havde ikke noget privatliv. De kunne holde øje med os hele tiden, siger den 53-årige rumænske mand.

- Der kunne gå to uger imellem, at vi turde gå i bad, siger den 50-årige rumænske kvinde.

Frøs om vinteren

Rengøringsfolkene fortæller, at de havde lov til at opholde sig i lejlighedens stue og køkken, men at de skulle indordne sig under chefen og hans familie. For eksempel var de nødt til at se og høre på de tv- og radioprogrammer på dansk, som chefens søn valgte.

Chefens altan var afskærmet med vinduer. Men alligevel var det en kold omgang om vinteren, forklarer rumænerne. 

- Vi frøs, siger de.

Rengøringsselskabet Forenede Service skaffede i oktober en lejlighed til rumænerne, der nu skjuler sig et hemmeligt sted i Danmark.