Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Menneskehandel, åger og tyveri er to formodede bagmænd sigtet for i sag om tvangsarbejde i den danske rengøringsbranche. Ifølge politiet har op til 50 rumænske rengøringsfolk været indkvarteret i en garage uden bad, toilet eller køkken.

Nordsjællands Politi anholdt mandag morgen fem personer i en aktion mod menneskehandel til tvangsarbejde. Billedet er fra januar i år, hvor politiet slog til mod andre formodede bagmænd i en sag om tvangsarbejde i rengøringsbranchen.

Op til 50 personer er blevet udsat for menneskehandel til tvangsarbejde inden for rengøring. Sådan lyder en af i alt 19 sigtelser i en sag mod to formodede bagmænd, som nu sidder varetægtsfængslet efter et seks timer langt grundlovsforhør mandag i Retten i Helsingør.

Efter grundlovsforhøret oplyser advokaturchef hos Nordsjællands Politi Kristine Scharling til Fagbladet 3F, at retten kun har taget stilling til sigtelserne for menneskehandel og åger:

- Retten har varetægtsfængslet de to sigtede i fire uger. Det er jeg tilfreds med, da jeg havde krævet varetægtsfængsling i sagen. Men begge de sigtede har kæret varetægtsfængslingen til landsretten, så nu må vi se, hvad der sker, siger hun.

Har arbejdet 20-23 timer i døgnet

Ifølge politiets sigtelse har de to formodede bagmænd - mænd på henholdsvis 35 og 52 år - udnyttet op til 50 rumænere til tvangsarbejde med økonomisk vinding for øje.

De formodede bagmænd blev anholdt mandag morgen i Helsingør, da Nordsjællands Politi og SKAT lavede en fælles aktion. I alt fem personer blev anholdt ved aktionen, hvor der blev fundet et skarpladt våben på en adresse i Snekkersten.

Ifølge sigtelsen troede de rumænske rengøringsfolk, at de var illegalt i Danmark, og af frygt for repressalier accepterede de at arbejde op til 20-23 timer i døgnet til en løn på ned til omkring 2.500 til 3.000 kroner om måneden.

Udnyttelsen er ifølge politiet foregået i perioden fra omkring 2006 og til og med juni 2013 - og er sket fortrinsvis i Helsingør, men også i Fredericia. Rumænerne har blandt andet arbejdet for to rengøringsselskaber, som er registreret i Helsingør.

En rumænsk kvinde er uberettiget blevet frataget sin lovligt tjente løn i en periode fra 2010 til 2012. Kvinden tjente godt 319.000 kroner, men fik kun udbetalt mellem 3.000 og 5.000 kroner om måneden, fremgår det af politiets sigtelser.

Boede i garage

Ifølge politiet har de op til 50 rumænske rengøringsfolk været indkvarteret i en garage uden bad, toilet eller køkken. Op til 12 personer boede dér på samme tid ifølge sigtelsen.

Den sigtede mand på 52 år svedte i sin sorte T-shirt, da han blev ført ind i retssalen.

- Goddag alle sammen, sagde han, mens han slog ud med den ene arm og hilste på de knap ti tilhørere, som fik plads i selve retssalen, mens lige så mange måtte vente udenfor.

Begge de sigtede nægtede sig skyldige "i det hele", oplyste deres forsvarer under grundlovsforhøret. Derefter lukkede dommeren døren for offentligheden af hensyn til politiets videre efterforskning i sagen.