Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

På ny er en medlemsvirksomhed hos Servicebranchens Arbejdsgiverforening indblandet i en sag om menneskehandel til tvangsarbejde. Foreningen vil ikke kommentere sagen.

Det er ikke første gang, at en medlemsvirksomhed hos SBA har brugt en underleverandør, der er indblandet i en sag om menneskehandel til tvangsarbejde. I 2011 fandt politiet i en kælder seks rumænere, der var ansat hos en underleverandør til selskabet

Sager om sort og illegal arbejdskraft giver rengøringsbranchen et dårligt image og forringer lødige virksomheders konkurrencevilkår. Det mener Servicebranchens Arbejdsgiverforening under DI, SBA. Alligevel tager arbejdsgivernes forening ikke afstand fra en ny sag om menneskehandel til tvangsarbejde i rengøringsbranchen.

I en skriftlig kommentar til Fagbladet 3F skriver formanden for SBA, Finn Vestergaard, der også er HR direktør hos Danmarks største rengøringsfirma, ISS:

”SBA ønsker ikke at kommentere den konkrete sag. Dels fordi vi ikke er bekendt med de nærmere detaljer i sagen, og dels fordi vi opfatter sagen som et anliggende mellem den pågældende medlemsvirksomhed og dennes underleverandør(er).”

Medlem af SBA's bestyrelse involveret

I den konkrete sag sidder to formodede bagmænd lige nu varetægtsfængslet. Ifølge sigtelsen har de udnyttet op til 50 rengøringsfolk til at arbejde op til 23 timer i døgnet for en løn på ned til 2.500 kroner om måneden.

De op til 50 rumænske rengøringsfolk har ifølge Nordsjællands Politi arbejdet for blandt andet firmaet Juli Rengøring. Firmaet har været underleverandør til selskabet Darenko, der har leveret rengøring til Københavns, Frederiksberg og Egedal kommuner.

Darenko er medlem af SBA og har dermed forpligtiget sig til at betale løn efter overenskomsten. Tillige har Darenkos ejer John Nørager Mulvad i flere år siddet i SBA's bestyrelse.

Den nuværende formand for SBA Finn Vestergaard oplyser, at SBA nu på baggrund af presseomtalen af den konkrete sag vil kontakte Darenko for at afklare, om virksomheden har overtrådt foreningens krav i forbindelse med brug af underleverandører.

Ikke første sag

Det er ikke første gang, at en medlemsvirksomhed hos SBA har brugt en underleverandør, der er indblandet i en sag om menneskehandel til tvangsarbejde.

Fagbladet 3F afdækkede sidste år, at Danmarks næststørste rengøringsselskab, Forenede Service, tidligere har brugt blandt andet firmaet JD Rengøring. Hos underleverandøren fandt politiet i juni 2011 seks rumænere i arbejdsgiverens kælder præget af rottelort. Én person er stadig sigtet i sagen.    

På tidspunktet for Fagbladet 3F's afdækning sad vicedirektøren hos Forenede Service, Michael Krogh, i bestyrelsen for SBA. Men efter flere afsløringer mistede Forenede Service firmaets mangeårige plads i bestyrelsen for SBA efter kampvalg på generalforsamlingen i maj 2012.