Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Rumænske rengøringsfolk har fået meget lav løn hos underleverandører til firmaet KN Rengøring, hvis ejer nu skal vidne i sag om tvangsarbejde. Fagbladet 3F har tidligere afsløret grov underbetaling hos andre af firmaets underleverandører.

Politi, SKAT og Arbejdstilsynet gennemførte i marts 2012 en kontrolaktion mod selskabet KN Rengørings underleverandør. Blot fire ud af 13 rengøringsfolk var registreret hos SKAT.

Firmaet KN Rengøring har i en lang periode benyttet underbetalte, rumænske rengøringsfolk via underleverandører til rengøring. Arbejdet er foregået i flere offentlige daginstitutioner, Coop Danmark-butikker samt på Burger King-restauranter. Nu skal ejeren og direktøren af det nordjyske rengøringsselskab, Henrik Nielsen, afgive forklaring i sagen om menneskehandel til tvangsarbejde kaldet 'Garagesagen'.

Henrik Nielsen skal afhøres, fordi KN Rengøring har brugt firmaerne Juli Rengøring og MD Rengøring som underleverandører. Bag firmaerne var en dansk familie, hvor tre er tiltalt for menneskehandel til tvangsarbejde. Familiens rumænske rengøringsfolk har tjent få tusinde kroner i månedsløn for mange timers arbejde - og samtidig været indkvarteret i familiens garage.

Under retssagen er det blandt andet kommet frem, at løn fra KN Rengøring på 2.042 kroner til en kvindelig rumænsk rengøringsarbejder gik ind på en bankkonto tilhørende sagens tiltalte mand på 36 år.

Politiet ransagede hus fyldt med rumænere

Fagbladet 3F afslørede i marts 2012, at rumænske rengøringsfolk fik meget lav løn, mens de arbejdede for KN Rengøring via underleverandører. 10 rumænere oplyste til Fagbladet 3F, at de tjente omkring 500 euro - svarende til 3.800 kroner - om måneden for arbejdsdage på 10-12 timer. Samtidig var en stor flok rumænske rengøringsfolk indkvarteret i et hus på Parkvej i Låsby i Østjylland. 

- Jeg havde ingen bankkonto til lønnen. Jeg fik ingen kontrakt, ingenting. Flere af os har ikke en gang lønsedler, sagde den dengang 41-årige Lucian Cercea til Fagbladet 3F.

Se TV-indslag med rumænere.

Politiet, SKAT og Arbejdstilsynet ransagede huset i Låsby i marts 2012. Her fandt myndighederne 13 folk fra Rumænien og Serbien. Blot fire af de 13 var registreret hos SKAT. Ifølge politiet tjente rengøringsfolkene mellem 3.800 og 5.700 kroner om måneden kontant for arbejdsdage på mellem 11 og 13 timer.

Fyrede underleverandører

Flere af rumænere har fortalt til Fagbladet 3F, at de under rengøringsarbejdet i Danmark levede af kasseret mad fra supermarkedernes affaldscontainere.

Se TV-indslag om kasseret mad.

Efter Fagbladet 3F's afsløringer fyrede KN Rengøring i marts 2012 firmaerne Olivias Rengøring og DN Rengøring som underleverandører