Gå til hovedindhold

Overborgmester Frank Jensen vil have systematisk kontrol efter afsløring af lønsnyd. - Vi har stolet for meget på vores kontraktparter, erkender han.

Polske håndværkere arbejdede for Danpartner på Valby Vandkulturhus. Men de fik ikke den aftalte løn.

Københavns Kommune vil nu indføre systematisk kontrol med lønvilkår på kommunens byggepladser. Det sker efter, at Fagbladet 3F har afsløret omfattende lønsnyd.

Polske håndværkere er blevet groft underbetalt, selvom kommunen har klausuler i sine kontrakter, der burde sikre arbejdsforholdene. Men Københavns Kommune kontrollerer ikke, om klausulerne bliver overholdt.

Det vil overborgmester Frank Jensen (S) nu ændre, og han varsler systematisk kontrol i alle kommunens forvaltninger.

- Vi kan ikke acceptere social dumping på kommunale opgaver. Vi vil sikre, at de ansvarlige borgmestre følger op på, om arbejdsforholdene er i orden. Det er hjerteblod for mig, siger Frank Jensen.

Overborgmesteren foreslår blandt andet en gruppe fra fagforeninger og arbejdsgivere, der kan følge byggerierne, som en løsning.

Stolet på parter

Frank Jensen mener dog, at der sjældent sker løndumping i hans kommune.

- Der er heldigvis kun få dokumenterede tilfælde af løndumping. Vi vil gå langt for, at vi ikke får flere sager.

- Men det er vel ikke så underligt, når I ikke har ført nogen kontrol?

- Det er fordi, vi har stolet for meget på vores kontraktparter. At de var ansvarsfulde virksomhedsledere, der ville følge kontrakterne. Og det er de også langt hen af vejen, men der er også brodne kar, og vi kan ikke holde til, at de brodne kar ikke bliver fanget af os selv, siger han.

Pæne ord ikke nok

Overborgmesteren har opbakning fra SF og Enhedslisten til at øge kontrollen.

De brodne kar har haft for let spil, når kommunen ikke tjekker, om klausulerne bliver overholdt, lyder det.

- Det har ikke været godt nok. Vi mangler ikke pæne ord på et papir. Vi mangler kontrol, og vi mangler at sikre, at de ting, som vi skriver ned, også kan ses på byggepladserne, siger Signe Færch, beskæftigelsesordfører for Enhedslisten.

Partiet har fem konkrete forslag til en øget kontrol. Deriblandt en kommunal enhed til at kontrollere. Og mulighed for at udelukke firmaer, som bliver taget i snyd.

TEMAERSe alle