Artikler

Frygten for, at ny teknologi fører til massearbejdsløshed, har eksisteret i to århundreder. Indtil nu er bekymringerne gjort til skamme - hver gang, der er blevet råbt ”ulven kommer”, har vi fundet på noget nyt at arbejde med. Men nu går det så hurtigt med de smarte robotter, at vi måske skal droppe dogmet om fuldt arbejde til alle. Fagbladet 3F giver et overblik over robot-udviklingen på danske arbejdspladser. Og på de store forandringer, der kommer til at revolutionere arbejdspladserne.

Det er svært ikke at blive overvældet af alt det, som de nyeste robotter kan. Det er fascinerende - men også skræmmende, fordi vi ikke ved, hvad fremtiden bringer.

I USA er der stater, hvor det er fuldt lovligt at køre i den almindelige trafik i biler uden chauffører. For nylig præsenterede Tesla sin første selvkørende lastbil. Og i Aalborg kommer der førerløse busser på gaden allerede i år. Men taxichaufføren skal ikke frygte for sit job lige med det samme.

Ulven er kommet i 200 år – men denne gang bider den (måske)

Er vi på vej til massearbejdsløshed? Overtager robotterne verdensherredømmet?

Forskere fra Oxford University har i en meget omtalt rapport konkluderet, at næsten halvdelen af alle jobs i USA kan forsvinde i løbet af 20 år, fordi ny teknologi vil overtage dem.

- Den teknologiske udvikling går nu så stærkt, at det simpelthen ikke længere er muligt at skabe nye jobs, i takt med at de gamle forsvinder, siger fremtidsforsker og robot-ekspert Martin Ford.

Han peger på flere årsager til, at det er anderledes denne gang i forhold til de mange gange, der ellers er råbt vagt i gevær: 

Computerkraften bliver fordoblet hver 18.-24. måned. I 1997 vakte det kæmpe opsigt, da IBM’s computer Deep Blue vandt over verdensmester Gerry Kasparov i skak. Men i 2011 kunne Deep Blues efterfølger Watson slå to tidligere Jeopardy-stormestre. Og det er banebrydende, for at være god til Jeopardy kræver en kæmpestor paratviden og ikke kun matematiske evner. Og det er ikke bare manuelle fag, som bliver erstattet af ny teknologi. De overtager også jobs fra læger, advokater og bankfunktionærer.

Den moderne teknologi gør ifølge Martin Ford, at robotter om kort tid vil være i stand til at udføre alle rutineprægede jobs.

På fabrikker landet over har robotter for længst gjort deres indtog, og der kommer kun flere og flere til – uden at det har ført til færre ansatte. Men kan det blive ved på den måde? Fremtidens robotter bliver mere fleksible og kan erstatte mennesker på flere områder.

Jobbet som betonarbejder eller murer kan ændre sig afgørende, når ny teknologi for alvor vinder indpas. Men på den korte bane er det hjælperobotter, som finder vej ind i byggeriet. Det er gode nyheder for folk med ondt i ryggen.

I Kina er det gået helt amok. Her er der installeret 176 millioner overvågningskameraer. De registrerer, hvordan borgerne opfører sig. Og hvis man ikke er glad og positiv nok, risikerer man ikke at kunne få et bestemt job eller miste retten til sociale ydelser. Kan vi gå sådan en fremtid i møde i Danmark?

Det er ganske længe siden, at størstedelen af befolkningen arbejdede på landet og høstede i hånden. I mange år har ny teknologi erstattet manuelt arbejde. Og nu går det for alvor hurtigt.

Kapitel 1
Overblik

En fremtid uden arbejde?

Frygten for, at ny teknologi fører til massearbejdsløshed har eksisteret i over 200 år. Indtil nu er bekymringerne blevet gjort til skamme- vi har bare fundet på noget nyt at arbejde med. Men nu går det så hurtigt med de smarte robotter, at vi måske skal droppe dogmet om fuldt arbejde til alle.
Kapitel 2
Transport

Ingen hænder på rattet

I USA er der stater, hvor det er fuldt lovligt at køre i den almindelige trafik i biler uden chauffører. For nylig præsenterede Tesla sin første selvkørende lastbil. Og i Aalborg kommer der førerløse busser på gaden allerede i år. Men taxachaufføren skal ikke frygte for sit job lige med det samme.
Kapitel 3
Industri

Du skal blive ven med din robot

På fabrikkerne har robotter for længst gjort deres indtog. Og siden finanskrisen er der blot kommet flere til – uden at det har ført til færre ansatte. Fremtiden bringer mere fleksible robotter, man selv skal lære at programmere.
Kapitel 4
Byggeri

Hjælpsomme robotter

Jobbet som betonarbejder eller murer kan ændre sig afgørende, når ny teknologi for alvor vinder indpas. Men på den korte bane er det hjælperobotter, som finder vej ind i byggeriet. Det er gode nyheder for folk med ondt i ryggen.
Kapitel 5
Rengøring/service/sundhed

Er smilet ikke stort nok?

Sensorer, kameraovervågning og store mængder af data. Med Internet of Things kan din chef måle og veje dig hele tiden. Men teknologien kan også gøre arbejdet sjovere.
Kapitel 6
Landbrug/gartneri

Fremtidens gartneri

Det er ganske længe siden, at størstedelen af befolkningen arbejdede på landet og høstede i hånden. I mange år har ny teknologi erstattet manuelt arbejde. Og nu går det for alvor hurtigt.

Journalist: Peter Keiding
Fotos: Joachim Rode, Michael Drost-Hansen, Heidi Lundsgaard
Video: Jørgen Jacob Jensen, Stephan Brandt, Robert Wrangler
Grafik: David Eilertsen, Camilla Pedersen
Redaktør: Marie Nørgaard
Design:
Februar 2018