Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

FV05: V's valgløfte om 10 milliarder kroner til forskning, uddannelse og udvikling holder ikke. Vælgerne føres bag lyset, mener 3F's formand.

Regeringen har skåpret hårdt ned på uddannelsesområdet de seneste tre år og har blandt andet ondført brugerbetaling på AMU-kurser.

3F's formand Poul Erik Skov Christensen anklager Venstre og statsminister Anders Fogh Rasmussen for at føre vælgerne bag lyset ved at give indtryk af, at Venstre vil investere milliarder i uddannelse For i virkeligheden har partiet ikke afsat ekstra penge til uddannelse.

Der står ellers sort på hvidt i Venstres valgløfter, at der loves 10 milliarder kroner mere til forskning, uddannelse og udvikling sammenlagt i årene til og med 2010.

Men samtidig vil regeringen indfri den såkaldte Barcelona-målsætning, der går ud på, at der i 2010 skal investeres tre procent af landets bruttonationalprodukt alene i forskning og udvikling. Heraf skal én pct. komme fra de offentlige kasser.

Ikke penge til uddannelse

- Den ene procent svarer til 14-16 milliarder kroner, oplyser Venstres finanspolitiske ordfører Rikke Hvilshøj, der erkender, at en stor del af de 10 milliarder kroner nødvendigvis skal gå til forskning alene.

- Vi vil sikre, at vi når målsætningen i 2010. Om der skal bruges penge på uddannelse ud af de 10 milliarder kroner afhænger af forhandlinger med andre partier, siger hun til .3f.dk.

Rammer ufaglærte først

Poul Erik Skov Christensen peger på, at det er dybt uansvarligt, at udsulte uddannelsesområdet yderligere. Blandt andet mangler mange tusinde ufaglærte en kompetencegivende uddannelse som bolværk mod ledighed.

- Regeringen har skåret hårdt ned på uddannelse de senere år og også indført brugerbetaling. Hvis vi skal overleve globaliseringen med stigende udflytning af arbejdspladser til udlandet, ja, så skal uddannelse og efteruddannelse prioriteres langt højere. Ellers taber Danmark kampen om arbejdspladserne, siger Poul Erik Skov Christensen.

Vanvittig prioritering

Socialdemokratiets politiske ordfører Frank Jensen kalder det vanvittigt, at regeringen ikke har afsat én eneste ekstra krone til uddannelse i hele næste valgperiode.

- Vi har regnet på tallene, og der er ingen penge til hverken erhvervsuddannelserne eller efteruddannelsesindsatsen. Eller til andre af de områder, som Anders Fogh Rasmussen ellers konstant betoner i diskussionen om fremtidens job, siger Frank Jensen.

LO advarer

Også LO har de røde advarselslamper tændt og pointerer, at VK's valgløfter ikke hænger sammen.

- Regeringen siger nu reelt, at de vil bruge alle valgløftets 10 milliarder kroner til forskning. Hvad så med uddannelse og iværksætteri, som også er en del af VK's valgløfte? Det er der ingen penge til. Det er som sædvanlig et fuldstændigt mysterium, hvordan regeringen vil få penge til at opfylde deres valgløfter, siger LO's næstformand Tine Aurvig-Huggenberger.