Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Mere end hver tredje erhvervssygdom skyldes skader i bevægeapparatet. Men først i 2007 prioriteres indsatsen i regeringens handlingsplan. Det er for slapt, mener 3F.

Nedslidning og skader i blandt andet: ryg, arme, ben og skuldre er sat på vågeblus. For selv om mere end hver tredje erhvervssygdom skyldes skader i bevægeapparatet, får området lov at vente på en særlig indsats til april 2007.

Ifølge regeringens handlingsplan om fremtidens arbejdsmiljø er det nemlig først på det tidspunkt Arbejdsmiljørådet forpligtes til at fremlægge en handlingsplan med mål for, hvor meget skaderne skal nedbringes inden 2010. LO har tidligere beklaget, at arbejdsgiverne ikke allerede nu ville være med til at sætte klare mål. Og også 3F fastholder sin tidligere kritik af, at det er for slapt.

- Når arbejdsgiverne træder vande og indsatsen udskydes, siger det næsten sig selv, at så kan mål, der skal nås inden 2010, ikke blive særligt ambitiøse. Det burde tværtimod være stik modsat. Der er et udtalt behov for en indsats netop på det her område, siger forbundssekretær i 3F Ulla Sørensen.
Ulla Sørensen understreger samtidig, at hun godt er klar over, at regeringen bare har fulgt den indstilling, arbejdsmarkedets parter kunne blive enige om. Og der var problemerne med "muskel- og skeletbesvær" det eneste af de problemer, parterne ikke formåede at sætte mål for.

- Men når vi har en minister, der netop er meget optaget af sygefravær, så kunne han have trådt i karakter med en skarpere og mere ambitiøs kurs. Når vi alle ved, at skader i bevægeapparatet er det arbejdsmiljøproblem, der er årsag til mest sygefravær, og tillige det største problem i forhold til langtidssygdom, siger hun.

Ulla Sørensen kalder det også en tynd undskyldning, at målene må vente, fordi den hidtidige indsats endnu ikke er evalueret.

Det samme kunne man sige om det psykiske arbejdsmiljø. Men der har parterne alligevel turde sætte sig nye mål. Og det kan vi kun være tilfredse med, også på om råderne for arbejdsulykker og støj.