Gå til hovedindhold

EU-kommissionen vil ikke røre ved lov om vandforsyning, som 1,88 millioner EU-borgere har krævet i underskriftsindsamling.

Et tomt slag i luften.

Sådan lyder beskrivelsen fra 3F om det svar, EU-kommissionen netop har givet 1,88 millioner EU-borgere.

Via underskrifter har borgerne krævet rent vand og sanitet til alle borgere i EU. Derudover har de krævet, at vandforsyningen forbliver på offentlige hænder.

Kommissionen har nu svaret borgerne.

- Vi har lyttet til de bekymringer, som har motiveret borgere til at kræve handling, og vi svarer med en betydelig liste af forpligtelser for de kommende måneder og år, lyder det i et svar fra EU-kommissær for interinstitutionelle relationer og administration, slovenske Maros Sefcovic.

Intet konkret

3F er en af de organisationer, der har støttet borgerinitiativet "Right2Water". 

Men i 3F's øjne dækker kommissærens svar over "at holde øje". Der er ikke ét ord om konkrete handlinger, lyder det fra faglige sekretær i 3F's offentlige gruppe, David Gibson.

- Det primære krav har været at sikre, at ejerskabet af vandforsyningen skal forblive på offentlige hænder. Kommissæren viser intet initiativ hertil, siger David Gibson.

Tværtimod skriver kommissæren i sin pressemeddelelse, at beslutningen om, hvordan man bedste styrer vandforsyningen, fuldstændigt er op til de offentlige myndigheder i EU-medlemsstaterne.

Ikke et ordentligt svar

Det er at springe over, hvor gærdet er lavest, mener David Gibson.

- Man kan jo netop tage initiativ til at ændre lovgivningen. Vi ønsker desuden, at vandsektoren bliver en undtagelse for de internationale handelsaftaler. At vand anses som en menneskeret - ikke en handelsvare, siger David Gibson.

Også primus motor bag borgerinitiativet, EPSU, er skuffet. EPSU er den europæiske sammenslutning af offentligt ansatte.

- Reaktionen fra EU-kommissionen mangler enhver reel ambition om at svare ordentligt på forventningerne hos 1,9 millioner borgere, siger Jan Villem Goudriaan, vicegeneralsekretær hos EPSU.

Fra 3F's side appellerer man om, at sagen bliver løftet af de kommende EU-parlamentarikere.

TEMAERSe alle