Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Gartnerier har via det statslige jobcenter Workindenmark fået udlændinge med universitetsuddannelser til at arbejde i drivhusene for ned til godt 61 kroner i timen.

Som 26-årig blev bulgarske Kiril Stanchev med en bachelorgrad i makroøkonomi formidlet til en elevstilling på et dansk gartneri af det statslige jobcenter Workindenmark.

En bachelorgrad i makroøkonomi efter fire års studier på universitet i Plovdiv i Bulgarien. Flere års erhvervserfaring inden for blandt andet landbrug og frugtplukning i Tjekkiet, Polen, Wales, Spanien og Danmark. Og en stilling som supervisor på en gård i England med ansvar for 20 kvinder på et pakkeri.

Med de kompetencer blev nu 27-årige Kiril Stanchev i foråret 2012 godkendt som elev på den toårige uddannelse til væksthusgartnerassistent.

På uddannelsen veksler han mellem forløb på den fynske erhvervsskole Kold College og arbejde hos Gartneriet Møllerhøj.

Det statslige jobcenter Workindenmark sørgede for formidlingen af den universitetsuddannede bulgarer, der midt i marts sidste år begyndte arbejdet hos Gartneriet Møllerhøj. Til en løn på knap 64 kroner i timen.

- Jeg ville gerne have en dansk uddannelse, fordi det er gratis. Der er nogle prestigefyldte uddannelser i Danmark. Jeg vil efterfølgende gerne læse landbrugsøkonomi i København, hvis det er muligt. Jeg ejer fem hektar jord i Bulgarien, som jeg gerne vil beplante med træer i fremtiden, siger Kiril Stanchev til Fagbladet 3F.   

Skoledirektør: Ingen får merit

Danske elever på gartneruddannelsen starter normalt efter folkeskolen.

Fagbladet 3F erfarer, at flere af de udenlandske elever er højtuddannede.

Direktøren for Kold College, Hans Skjerning, bekræfter da også, at skolens udenlandske elever generelt er ældre end dens danske elever.                    

- Nogle af de udenlandske elever kommer med en uddannelse fra hjemlandet, men jeg ved ikke, hvad de kommer med. Det betyder ikke noget. Men ingen får merit, for ingen kommer med gartnerbaggrund. Derfor får alle grundforløbet på engelsk, siger han.  

Direktør peger på skole og arbejdsgiver

På spørgsmålene om, hvorfor det statslige jobcenter formidler universitetsuddannede udlændinge og elever over 25 år til grunduddannelsen, svarer direktøren for Workindenmarks afdeling syd, Berith Findstrup Madsen:

- Hvis der er ansat elever over 25 år, er det således ikke Workindenmark, der har accepteret dette, men arbejdsgiver og uddannelsesinstitution.

Direktøren oplyser, at Workindenmark tidligere havde et skema med baggrund i krav fra arbejdsgiverne. Og for at undersøge, om de udenlandske ansøgere opfyldte de formelle krav for at blive ansat som elever. Udlændingene skulle have 9. klasse og kunne tale engelsk, forklarer Berith Findstrup Madsen.