Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

FV-05:Tillidsfolk tilfredse med S-plan, der skal hjælpe, når fyringer rammer i forbindelse med lukning og udflytning. Lykketoft tidlig op tirsdag til stormøde i 3F-afdeling i Odense.

- Jeg er glad for at indsatsen ved fyringer er med i Socialdemokraternes plan, siger Viggo Arnsted, tillidsmand for 180 ansatte på Electrolux, der lukker og flytter produktionen til Thailand.

- Jo, jeg synes forventningerne blev indfriet.

Tillidsmand Viggo Arnsted og hans to kolleger, Jørgen Madsen og Lona Andersen, fra virksomheden Electrolux i Tommerup på Fyn, tilbragte tirsdag morgen en halv time i 3F Odense Industri sammen med 70 andre fynske tillidsfolk. Tillidsfolkene var samlet for at høre hvad Socialdemokraternes leder Mogens Lykketoft, der er på valgturne rundt i landet, vil stille op når virksomhederne massefyrer og flytter produktionen til udlandet.

Baggrunden for mødet var blandt andet statsminister Fogh Rasmussens løfter om hjælp til de fyrede slagteriarbejdere i Hjørring. Løftet fik fredag Viggo Arnsted fra Electrolux til at sende et åbent brev til Fogh med krav om hjælp også til andre egne i landet.

I december varslede Electrolux udflytning af produktionen til Thailand, og fabrikken i Danmark skal være afviklet ved udgangen af 2006. Det betyder tab af 180 fynske arbejdspladser.

- Derfor håber vi, at Lykketoft vil love os en skærpet indsats ved fyringer. Der er brug for en samlet plan, som træder i kraft straks når situationen opstår, så vi ikke først skal ud og kæmpe for eksempelvis uddannelse, sagde Viggo Arnsted, inden Lykketoft tog mikrofonen i fagforeningens mødelokale.

Mangler overordnet strategi

- Det kan ikke nytte noget, at man prøver at komme rendende med hjælp efter de enkelte eksempler når der sker massefyringer i virksomhederne. Man er nødt til at have en overordnet strategi, som dels gør Danmark mere konkurrencekraftig i forhold til udlandet og dels gør noget, når folk alligevel bliver fyret. For vi kan ikke undgå, at nogle arbejdspladser flyttes til udlandet, sagde Lykketoft til tillidsfolkene i Odense.

Genindfør varslingspuljen

Lykketoft henviste til Socialdemokraternes plan ”Made in Denmark”. Ifølge planen skal virksomhederne have til pligt til at give et ordentligt varsel og til at samarbejde med jobcenter og faglige organisationer, så der kan laves planer for den enkeltes fremtid efter afskedigelsen.

Der skal sikres ret til uddannelse i opsigelsesperioden og ret til at gøre en påbegyndt uddannelse færdig. Samtidig skal der oprettes en varslingspulje på 100 millioner kr., som skal sikre hurtig hjælp med ekstraordinære tilbud til de fyringstruede. Desuden skal puljen kunne bruges til at skabe fundament for ny beskæftigelse i lokalområdet.

- Uddannelse, uddannelse og atter uddannelse i alle sine forskellige udformninger er nøglen til, at vi ikke bliver tabere i globaliseringskapløbet, sagde Lykketoft, der også pegede på, at de forskellige begrænsninger for uddannelse, som eksempelvis regionernes dikterede loft over uddannelse, skal fjernes.

Ligeledes vil han have gang i servicejobordningen igen. Ordningen betød, at staten betalte 100.000 kroner af lønnen til langtidsledige over 48 år, som dermed fik adgang til et job på ordinære vilkår i den offentlige servicesektor.

Bedre beskæftigelse afgørende

Tillidsmand Viggo Arnsted var godt tilfreds med, hvad han hørte.

- Jeg er glad for at indsatsen ved fyringer er med i Socialdemokraternes plan, som jo blev lavet før valgkampen. Så det lever op til mine forventninger, siger han.

Viggo Arnsted mener, at en bedre beskæftigelse er afgørende.

- Andre emner, som hvordan vi behandler vores ældre, er også vigtige. Men en høj beskæftigelse er jo forudsætningen for, at vi har råd til at gøre noget mere på mange andre områder, pointerer han.

- Jeg er glad for, at vi har været med til at brede debatten ud, så den ikke alene handler om Hjørring. Der er mange andre, der har fyringstrusler hængende over hovedet, konstaterer han.