Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

De fleste af Folketingets partier har indgået forlig med regeringen om en ny arbejdsmarkedsreform. Enhedslisten og SF tager afstand fra stramningerne.

Hjort fik Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti med i forliget.

11 timers forhandlinger tog det, før beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) fik Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, de radikale og Kristeligt Folkeparti med på en reform af arbejdsmarkedet.

Reformen sigter mod at få mellem 9.000 og 14.000 flere i arbejde inden 2010.

Selv om det lykkedes for forligspartierne at bløde op på en del af de stramninger, som regeringen havde foreslået, var beskæftigelsesministeren tilfreds.

Dialog undervejs

- Jeg er glad for, at det er lykkedes os at komme igennem med en bred aftale. Undervejs har vi også været i dialog med arbejdsmarkedets parter, da de jo skal være med til at føre reformen ud i livet, siger beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.

Nattens forhandlinger betød, at der i fremtiden kun bliver tre aktiveringsredskaber mod tidligere 32. Opkvalificering, praktik og aktivering med løntilskud hedder de tre metoder, som i fremtiden skal hjælpe ledige til et reelt arbejde.

Aktiverede i løntilskud vil i fremtiden kunne udføre almindeligt arbejde, som tidligere kun måtte udføres af almindeligt ansatte.

For at forhindre løntrykkeri i forbindelse med aktivering er det skrevet ind i aftalen, at der kræves et "rimeligt forhold" mellem almindeligt ansatte og ansatte med løntilskud, Der ud over er det et krav, at ansættelse med løntilskud betyder en reel udvidelse af virksomhedens antal ansatte.

Unge rammes

Især de unge vil mærke den nye reform. Kontanthjælpsmodtagere under 25 skal have krav på et uddannelsestilbud inden tre måneders ledighed - dog ikke på kontanthjælp - men på SU-niveau. Unge med forsørgerpligt eller svage unge der ikke kan klare en uddannelse kan dog blive fritaget for at komme ned på SU-niveau. Også unge under 30 vil få krav om et uddannelsestilbud.

En anden af de store knaster i forhandlingerne var et loft over kontanthjælp. Regeringen mener, at mange kontanthjælpsmodtagere modtager så meget i tilskud og ydelser, at det ikke kan betale sig at arbejde. Derfor bliver der indført et loft over kontanthjælp efter et halvt års ledighed.

Kompromis for par på kontanthjælp

Som et kompromis med Socialdemokraterne kan et par på kontanthjælp højst miste 2500 kr. om måneden. Samtidig forhøjes det såkaldte beskæftigelsestillæg for gifte kontanthjælpsmodtagere fra 11.50 kroner til 28 kroner i timen. Det betyder at en ægtefælle kan tjene mere ned tidligere, før der bliver trukket i partnerens kontanthjælp.

I forhandlingernes hede er kravene til de 58 og 59-årige blevet svækket. Hvor beskæftigelsesministeren havde ønsket samme krav om aktivering som hos yngre, bliver de ældre ledige nu fritaget, hvis de ikke ønsker eller ikke er i stand til at blive aktiveret.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen havde oprindeligt lagt op til, at sanktionsreglerne skulle strammes til fem ugers karantæne, hvis en ledig bryder rådighedsreglerne første gang. Den stramning er blevet til 3 uger mod i dag en uge. Kravet om at ledige skal transportere sig i fire timer dagligt for at komme på arbejde er indskrænket til at gælde mellem- og højtudannede. Samtidig skal der tages hensyn til familieforhold.
Målrettet hjælp

Reglen om 75 procent aktivering er afløst af en målrettet aktivering og jobsøgning, der skal lede til et reelt arbejde. Reglen er, at en ledig ikke må gå ledig mere end et halvt år, får der kommer et tilbud om aktivering.

Partierne er endeligt blevet enige om at tage hul på at lave et enstrenget system, der skal tage imod og hjælpe både kontanthjælpsmodtagere og dagpengeberettigede.

Der ud over skal såkaldte private aktører have lov til at komme ind på markedet for aktivering som konkurrent til AF.