Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Den omstridte kæde Letz Sushi har i 16 tilfælde brugt ulovlig udenlandsk arbejdskraft. Københavns Politi har kvitteret med kæmpebøde på 350.000 kroner.

Den lækre sushi hos den omstridte Letz Sushi-kæde har i 16 tilfælde været tilberedt af illegale arbejdere.

Når glade københavnere sætter tænderne i et stykke sushi, kan det meget vel være tilberedt af en illegal arbejder.

Brug af illegalt arbejde har nemlig kostet den omstridte kæde Letz Sushi en kæmpebøde på 350.000 kroner. Det afslører en lang række bøder fra Københavns Politi, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

Når Yang eller Qi fra Kina skal læse i Danmark, må de gerne arbejde her i landet. Men fordi de kommer fra lande uden for EU, må de kun arbejde 15 timer ugentligt. Den regel har Letz Sushi dog brudt i hele 14 tilfælde, hvor kinesiske studerende har arbejdet mere end de tilladte 15 timer ugentligt.

Læs også: Emilie fik nok af Letz Sushi

Samtidig har Letz Sushi beskæftiget én kineser, som ikke havde arbejdstilladelse, samt én kineser, der hverken havde arbejds- eller opholdstilladelse. De i alt 16 lovovertrædelser er foregået mellem 2010 og 2013.

Letz Sushi-kæden består af 11 restauranter og er delvist ejet af Lars Larsen og hans Jysk-imperium.

Hårdt arbejde

Emilie Haugh Rasch (23) og Ulrik Frost (24) har begge arbejdet som tjenere i Letz Sushi. De har adskillige gange oplevet, hvordan de samme kinesiske kokke flere gange om ugen åbnede restauranten klokken 9:30 og først gik hjem efter klokken 21. Flere andre tidligere ansatte i Letz Sushi fortæller desuden, at de har oplevet, hvordan kinesiske studerende arbejdede langt mere end de tilladte 15 timer om ugen.

Samtidig oplyser Københavns Politi, at man generelt i sushibranchen har oplevet udenlandske studerende, der flere gange har arbejdet 300 timer om måneden. Det svarer til godt 70 timer om ugen. I andre tilfælde har der været tale om mindre overskridelser af grænsen på 15 timer ugentligt.

3F København vil se fremad

3F København har siden december 2013 været i konflikt med Letz Sushi, som nægter at indgå overenskomst. Hos 3F København er man ikke begejstrede for Letz Sushis brug af ulovlig arbejdskraft.

- Det er helt uacceptabelt. Vi går ind for fair konkurrence. Men det er ikke fair konkurrence, når man bruger ulovlig arbejdskraft og nægter at indgå overenskomst, lyder det fra afdelingssekretær Jan Mathisen.

Han håber dog, at Letz Sushi vil være villige til at forhandle med 3F igen.

- Vi er klar til at kigge fremad og skabe ordnede forhold. Vi er parate til at forhandle, men det er helt op til Letz Sushi, om de også vil forhandle.