Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Byggefagene i København skærper kampen mod omstridt bygherre, der bruger udenlandsk arbejdskraft. Blokade skal hindre danske håndværkere og virksomheder i at udføre arbejde på ejendom.

Beslutningen om blokaden mod byggeriet i Ny Kongensgade 11 i det centrale København er truffet i LO med opbakning fra byggeforbundene og RBF – RestaurationsBranchens Forbund.

Fredag morgen indleder byggefagforeningerne i København sympatiblokade mod en af de byggepladser, hvor uorganiserede polske håndværkere uden overenskomst udkonkurrerer danske bygningsarbejdere.

Stedet er Ny Kongensgade 11 i det centrale København, hvor bygherren finansmand og restaurationsejer Anders Moesgaard, er ved at få totalrenoveret en fredet ejendom.

Beslutningen om blokaden er truffet i LO med opbakning fra ikke bare byggeforbundene, men også RBF – RestaurationsBranchens Forbund.

RBF har besluttet at kræve overenskomst på de tre restaurationer – Fyrskib i Nyhavn, Mikkelgaard i Hørsholm og Jacobsen i København – som Anders Moesgaard ejer.

Sympatiblokade

- Sympatiblokaden skal hindre danske håndværkere og virksomheder i at udføre arbejde på ejendommen. I første omgang blokerer vi ikke de polske kolleger, men renoveringen kan ikke færdiggøres, for selv om polakkerne måske er dygtige, kan og må de ikke udføre arbejde med el-installationer og vvs, siger Carsten Bansholm Hansen fra Murersvendenes Fagforening i København.

Herefter vil der være blokadevagter foran ejendommen hver eneste arbejdsdag, indtil den ønskede overenskomst er underskrevet.

Fupfirma

Fagbevægelsen betegner hele konstruktionen omkring firmaet Gromet som ren fup.

Firmaet er registreret i Polen 1. august 2004 med Ewa Gromadzka som direktør.

Fagbevægelsen mener imidlertid, at det reelt er Anders Moesgaard, der står bag virksomheden, og at den ikke har aktivitet i Polen - men alene er konstrueret for at omgå Østaftalen og bestemmelserne om, at også polsk arbejdskraft skal have danske lønninger ved arbejde i Danmark.

Der ligger ind til flere politianmeldelser mod Anders Moesgaard og hans firma. Senest har Murersvendenes Fagforening i København politianmeldt såvel Moesgaard som firmaet Gromet samt de fem polske bygningsarbejdere for dels at beskæftige illegal arbejdskraft, dels arbejde ulovligt i landet.

Politiet er ikke færdig med efterforskningen, om firmaet er reelt. Men ToldSkat København har ikke villet anerkende konstruktionen om, at firmaet og dets medarbejdere skal alene skal betale skat i Polen.

Krav om overenskomst

- Men uanset om firmakonstruktionen er reel eller ej, vil vi have overenskomst med firmaet for at sikre de polske arbejdere en dansk løn og dermed sikre os selv mod at østudvidelsen bruges til at undergrave danske overenskomster, siger Bo Rosschou, næstformand i Malernes Fagforening i Storkøbenhavn.

Det er malerne, der først har krævet overenskomst. Selv om de polske håndværkere også udfører tømrer- og murerarbejde, er det i BAT-forbundene aftalt, at det er den fagforening, som først støder på udenlandske byggefirmaer, der tegner en overenskomst dækkende alle fagområder.

- Trods ind til flere forsøg på at få Anders Moesgaard til at snakke overenskomst, er det hidtil ikke blevet til forhandling, siger Bo Rosschou.
Onsdag lykkedes det dog for Rosschou at komme i dialog med Moesgaard. Det skete i DR1's Nyhedsmagasinet, der havde inviteret parterne i studiet for at snakke arbejdskraft fra Østeuropa.

Her kunne Anders Moesgaard fortælle, at polakkerne ikke er underbetalte - men får 19.400 kroner om måneden.

- Hvis vi nu vælger at tro på den oplysning, så har de ni polakker, der samlet er tale om, været her i otte måneder, tilsammen 1,6 millioner kroner til gode, hvis det skal sammenholdes med maler-overenskomsten, siger Bo Rosschou.

Har ikke dansk arbejdskraft

Anders Moesgaard fortalte også i tv, at de polske arbejdere kun udgør omkring fem procent af den arbejdsstyrke, han anvender til sine byggeprojekter.

- Jeg bruger vel 95 procent danske arbejdere til de omkring 600 boliger, vi har under konstruktion, sagde han.

Efter tv-udsendelsen fik Bo Rosschou mulighed for under fire øjne at tale med Moesgaard for blandt andet at få gang i forhandlinger.

- Her indrømmede han, at han ikke har danske entreprenører og ikke har dansk arbejdskraft til noget som helst byggearbejde, oplyser Bo Rosschou.

Det har torsdag formiddag ikke været muligt at få en kommentar fra Anders Moesgaard