Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Byggefirmaet Our House er blevet dømt til at betale 18,8 millioner kroner efter lønfusk. Det gør sagen til den største nogensinde, når der kommer til udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft inden for byggeriet.

Tilbudschef Per Bohn var med i den daglige ledelse af Our House. Ifølge CVR-registret bor han i denne villa i Klampenborg nord for København.

En række polske arbejdere er systematisk blevet snydt for løn, mens de har arbejdet på byggerier i Danmark.

Svindlen har været så omfattende, at firmaet bag, Our House, er blevet dømt til at efterbetale hele 18,8 millioner kroner. Dommen er faldet i en faglig voldgift ved Arbejdsretten.

Der er dermed tale om den største sag om underbetaling af udenlandsk arbejdskraft i byggeriet nogensinde i Danmark.

Tidligere højesteretsdommer Poul Sørensen har afgjort sagen, og han fælder en hård dom over Our House.

"Det findes hermed godtgjort, at virksomheden som anført af klager har gjort sig skyldig i en grov, bevidst og systematiske tilsidesættelse af overenskomsten", står der i afgørelsen.

Løn i kontanter

Our House har blandt andet renoveret huse, lejligheder og udført facadeisolering. Sagen omfatter 46 polske ansatte. Nogle af dem har været ansat i firmaet siden 2009.

Polakkerne forklarer, at de har fået mellem 60 og 85 kroner udbetalt i timen. Pengene blev udbetalt i kontanter, og de fik sjældent lønsedler. Arbejdssugerne var ofte på 60 timer. Der blev ikke betalt ekstra for overarbejde.

Faglig sekretær Silas Grage fra 3F Bygge-, Jord-, Miljøarbejdernes Fagforening i København har været med til at optrevle sagen. Han er tilfreds med, at der er kommet en klar og hård dom.

- Det har været gennemført og systematisk svindel, siger han.

- Hvordan kan det lade sig gøre?

- Det kan lade sig gøre, fordi man bruger udenlandsk arbejdskraft, der ikke kender reglerne. Selvom de bliver underbetalt, får de mange flere penge, end de kunne tjene derhjemme. Derfor er de ikke interesserede i at råbe op, siger han.

Ifølge Silas Grage er sagen kun kommet så langt, fordi to af de ansatte valgte at gå til 3F og fortælle om deres viden.

Forkert dom

Tilbudschef Per Bohn har ført forhandlingerne for Our House under sagen. Han mener, at dommen er helt forkert. Han anerkender ikke, at polakkerne har arbejdet så mange timer, som afgørelsen bygger på.

- Den fælder afgørelse på noget, som der aldrig er ført beviser for. Der ligger ikke en timeindberetning med ledelsens underskrift i bilagene.

- Jeg kommer aldrig til at have mere med timelønnede at gøre. For det er det mest sindssyge, jeg længe har oplevet. Det er helt vanvittigt, at man kan destruere virksomheder på den måde, siger Per Bohn.

Per Bohn siger, at han ikke længere er i virksomheden og derfor ikke kan sige, om de 18,8 millioner kroner bliver betalt. Telefonopkald til virksomhedens nummer bliver dog stillet om til Per Bohns telefonsvarer.