Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Arbejdsuger på 60 timer. Timeløn ned til 60 kroner efter skat. Og trange boligforhold. For Dariusz Matusewski blev jobbet hos byggefirmaet Our House alt andet end en drøm.

Dariusz Matuszewski stod frem og fortalte om forholdene i Our House. Firmaet er nu dømt til at efterbetale 18,8 millioner kroner.

Dariusz Matuszewski havde store forventninger, da han i november 2009 fik job hos Our House. I forhold til lønnen i Polen var pengene gode.

Men fire år i firmaet viste sig at komme til at handle om brudte løfter, lange arbejdsdage og skummel aflønning, fortæller han.

Men Dariusz Matuszewski fik nok. Derfor var han en af to polske ansatte, der vidnede i Arbejdsretten mod Our House.

Hans vidneudsagn er centralt i den historiske dom, der pålægger den nordsjællandske byggefirma en rekordbøde på 18,8 millioner kroner. Det er Danmarkshistoriens største sag om fusk med udenlandsk arbejdskraft inden for byggeriet.

Fik løn i kontanter

Han fortæller om et system, der er langt fra normale danske forhold. Aftalen var en løn på 110 kroner i timen. Men den polske byggearbejder fandt ud af, at lønnen i virkeligheden var en anden. Til at begyndte fik han udbetalt 82 kroner i timen.

Lønnen faldt efterfølgende til 70 kroner og 60 kroner udbetalt i timen. Lønnen blev udbetalt i kontanter.

- Vi fik typisk løn, når vi skulle på en tur hjem til Polen. Der kunne gå to til tre måneder i mellem siger Dariusz Matuszewski.

Efterhånden som tiden gik fandt han ud af, at tingene ikke var, som de burde være. Lønsedler fik han kun et par gange over flere år. Og da han så sin skattemappe for 2011 fandt han ud af, at de timer, han havde arbejdet, ikke stemte overens med det, der var betalt skat af.

Der var ellers mange arbejdstimer, der skulle have været betalt skat af. Ifølge Matuszewski var en arbejdsuge som regel på 60 timer.

Kunder trak på skuldrene

Mens han arbejdede for Our Hourse boede han sammen med 11 andre polakker i et hus i Munkerup. Forholdene var rimelige, men pladsen var trang i huset på 120 m2.

- Der var kø til bad, kø til toiltet og kø til at lave mad. Jeg valgte at sove i fyrkælderen. Den kunne jeg få for mig selv, siger han.

Dariusz Matuszewski arbejdede både med boligblokke, skoler og private hjem. Flere gange fortalte han om situationen, men det førte ikke til noget.

- Vi talte også med nogle af dem, der boede der, hvor vi arbejde. Jeg sagde, at vi fik for lidt i løn og det ikke var efter bogen. Folk tog det med et smil og vendte ryggen til. Sagde noget om, hvad vi forventede, når vi var fra Polen, siger han.