Gå til hovedindhold

Et landmandspar må ikke længere leje en lejlighed i meget dårlig stand ud til medarbejdere. Det har Rebild Kommune netop afgjort efter tilsynsbesøg.

27-årige Gabriel Porea fra Rumænien viser her køkkenet i det værelse, han har lejet af sin arbejdsgiver i Nordjylland for 1.750 kroner om måneden.

Absolut uegnet til beboelse og ophold af mennesker. Sådan lyder Rebild Kommunes klare vurdering af den medarbejderbolig, som en landmand nær Haverslev har lejet ud. Derfor har den nordjyske kommune nu udstedt et forbud mod genudlejning af lejligheden, som den ser ud nu.    

Det oplyser bygningskonstruktør hos Rebild Kommune Leif Riis Jørgensen, der 2. oktober besigtigede boligen sammen med en kollega.

- Det var et sørgeligt syn. Der var meget uhumsk og svinsk. Min kollegas og min hals var helt snøret sammen efter besøget, siger Leif Riis Jørgensen.

Kommune skal godkende plan for renovering

Fagbladet 3F afslørede 1. oktober, at den hollandske landmandsfamilie Van De Graaf har lejet en uhumsk lejlighed i en lade ud til en landbrugsmedarbejder, der er medlem af 3F. Den 27-årige rumæner Gabriel Porea blev trukket 1.750 kroner om måneden af sin løn for husleje. 3F'eren fik formidlet jobbet - som fast udløste 13.000 kroner om måneden - af rådgivningsselskabet Agri Nord.  

Bygningskonstruktør hos Rebild Kommune Leif Riis Jørgensen oplyser, at der var fugt og skimmel i stort set alle rum.

- Der kunne ikke bo mennesker dér. Ejerne af boligen og Agri Nords repræsentant på stedet var enige i vores vurdering, siger Leif Riis Jørgensen.

Han oplyser, at landmandsparret ikke må leje medarbejderboligen ud, før kommunen har godkendt en renoveringsplan for hele boligen.  

3F tilfreds

3F Mariager Fjord meldte i sidste uge den hollandske arbejdsgiver til Rebild Kommune efter et besøg i lejligheden hos det rumænske medlem.

- Jeg er rigtig glad for, at kommunen rykkede meget hurtigt ud og nedlagde forbud mod de meget uhumske boligforhold. Det er vigtigt, at andre medarbejdere ikke bliver udsat for det samme, som vores medlem desværre har været udsat for, siger faglig sekretær Orla Thomsen.

- Jeg har ingen kommentarer, siger Ludmila Van De Graaf til Fagbladet 3F. 

Hos Agri Nord siger formand Carl Christian Pedersen:

- Vi tager afstand fra, at der er nogen, der bor i boliger, som ikke er egnet til boliger. Men det er ikke vores opgave at godkende boliger. Det har vi hverken kompetence eller bemyndigelse til. Det er noget, arbejdsgiver og arbejdstager aftaler med hinanden.