Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

En polak får nu efterbetalt 122.000 kroner, fordi han blev massivt underbetalt, mens han passede grise på en gård i Jylland. Det er som at vinde i lotteriet, mener ejer af vikarbureau.

Polske Tomasz Kaminski tjente godt 13 kroner i timeløn samt godt 16 kroner i timen i rejsegodtgørelse som vikar hos det danske firma AndreasAgro. Nu får han efterbetalt 122.000 kroner efter forlig i sag rejst af 3F.

Den gik ikke. Landmand Aksel Bay Smidt fra Havndal nord for Randers skal nu efterbetale godt 122.000 kroner til svinepasser Tomasz Kaminski fra Polen. Det skyldes, at polakken blot tjente 13,43 kroner i timeløn samt fik 16,41 kroner i timen i såkaldt rejsegodtgørelse, da han gennem godt tre måneder i efteråret 2013 var udlejet til svineavleren.

Landmanden havde lejet polakken hos det danske vikarbureau AndreasAgro, som med en samlet betaling på 30 kroner i timen betalte omkring fire gange mindre end timelønnen fastsat i overenskomsten på landbrugsområdet.

Aksel Bay Smidt skal efterbetale manglende løn og pension.

Advokat: Forpligtiget til at betale

Landmand Aksel Bay Smidt har tidligere oplyst til Fagbladet 3F, at han betalte vikarbureauet AndreasAgro 88 kroner i timen pr. person, han lejede til at passe sine grise. Samtidig forklarede svineavleren, at han ikke var klar over, at medarbejdere hos AndreasAgro blot tjente i alt 30 kroner i timen. Det er ikke en fair løn for arbejde i Danmark, sagde landmanden.

- Aksel Bay Smidt har tidligere været medlem af arbejdsgiverforeningen og har ikke opsagt overenskomsten og var derfor uden tvivl forpligtiget til at betale efter den. Det har han accepteret, og han betaler nu pengene, siger landmandens advokat Kitte Borup fra firmaet Prolex Advokaterne.

Tomasz Kaminiski blev i november fyret og sat på gaden, efter han var kommet til skade med sin ene hånd, mens han passede Aksel Bay Smidts grise. Landmanden havde ikke tilladelse til at huse medarbejdere i sin kælder på svinefarmen i Havndal.

Vikarbureau: Som at vinde i lotteriet

Ejeren af AndreasAgro, Andreas Kauders, skriver i en mail til Fagbladet 3F:

- Jeg glæder mig helhjertet over, at en af vore medarbejdere får ekstra 122.000 kroner ud af ansættelsen hos os. For Tomasz er det en formue, som at vinde i lotteriet. Og jeg håber samtidigt, at pengene går ubeskåret til Tomasz og ikke i 3F's lommer, som det så ofte sker ved forlig, skriver han.

- Samtidig er jeg meget ked af, at Aksel skal af med en efterbetaling, som skyldes, at han var overenskomstdækket med 3F, skriver Andreas Kauders.

Forhandlingssekretær i 3F Morten Fischer-Nielsen afviser på det kraftigste påstanden om, at pengene ofte går i 3F's lommer efter forlig:

- Vi fører masser af sager for medlemmerne, og når vi vinder sagerne og skaffer medlemmerne eksempelvis manglende løn fra deres arbejdsgiver, får medlemmerne selvfølgelig pengene, siger Morten Fischer-Nielsen.

Læs også: Østarbejdere slipper med 0 kroner i skat.