Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Restaurationsbranchen boomer, men mangel på kokke og tjenere øger risikoen for ringere service og kvalitet. Branchen er ved at blive kvalt i egen succes, advarer 3F.

Flere går på restaurant, og omsætningen i branchen boomer. Men mangel på faglærte kokke og tjenere er en trussel mod branchen.

Turister og sommerglade danskere bruger stadig flere penge på at spise og drikke på restaurant eller café. Men branchens nuværende succes kan blive kortvarig, frygter Preben Rasmussen, forhandlingssekretær i 3F's Private Servicegruppe:

- Der er for få faglærte tjenere og kokke til at sikre de mange kunder en service og forplejning, der svarer til priserne. Og manglen på faglært personale påvirker kvaliteten for nedadgående.

- Når du som gæst møder frontpersonale uden tilstrækkelig faglige viden og erfaring, ender besøget tit som en negativ oplevelse. Resultatet bliver sure kunder, der ikke har fået den gode oplevelse, de kom for.

- Branchen er ved at blive kvalt i sin egen succes, siger Preben Rasmussen.

Større mangel på faglærte

I november 2005 konstaterede en undersøgelse fra HTSA - Handels- Transport- og Serviceerhvervenes Arbejdsgiverforening - at der var mangel på faglærte kokke og tjenere i branchen.

- Vi er nu ved at undersøge branchen igen, men som det ser ud nu, skønner jeg, at manglen på faglærte tjenere og kokke er blevet større, siger Søren Johannessen, økonomisk konsulent i HTSA.

Stor stigning i besøgene

Den lave vækst - eller direkte fald - i antallet af færdiguddannede kokke og tjenere skal sammenholdes med, at branchens omsætning er stærkt stigende.

Fra 2004 til 2005 steg danskernes udgifter til restaurationsbesøg med knap to milliarder kroner. En stigning på godt otte procent.

Samlet brugte danskerne i 2005 knap 24 milliarder kroner på at spise ude, viser en undersøgelse fra HORESTA, Hotel-, restaurant-, catering- og turisterhvervets hovedorganisation.