Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Polskfødte Halina Madsen fra Horsens har i over ti år formidlet illegal polsk arbejdskraft til virksomheder og private i Østjylland. Nu har 3F meldt hende til politiet.

Adskillige danske familier i Horsens har i de seneste ti år taget imod Halina Madsens tilbud om billig, sort rengøring eller andet forefaldende arbejde udført af illegale polakker.

3F Horsens og Omegn har anmeldt polakken Halina Madsen fra Horsens til politiet for brug af ulovlig arbejdskraft, efter at en af de polakker, der blev misbrugt til sort og illegalt arbejde, gik til 3F lige før sommer. Sagen har været undervejs lige siden, oplyser faglig sekretær i 3F Horsens og Omegn Niels Celander.

- Vi har prøvet at komme dybere ned i sagen og er kommet tæt på. Vi har hele tiden vidst, at der blev formidlet illegalt arbejde. Her er der så tale om udlejning af arbejdskraft, der virker som om, det er sat i system, siger han om sagen, der over seks sider oprulles i Fagbladet nrummer 23, som udkommer fredag 16. december.

Polakker skræmt til tavshed

Tilrejsende polakker har knoklet som au pair, arbejdsmænd og rengøringshjælp for en ringe hyre, der i flere tilfælde er endt i Halina Madsens lomme.

Fagbladet har opsøgt ni polakker i Danmark og i Polen, som har været i Halina Madsens kløer.

Alle er bange for at stå frem med navn og billede af frygt for repressalier fra Halina. Undtagelsen er ægteparret Jozef og Alina Pajda fra det sydlige Polen. De arbejdede for hende i 2004 og 2005, men ville ikke finde sig i at blive udnyttet og gik til 3F. (Læs deres beretning ved at klikke på linket "Den illegale jobformidler" i spalten til højre).

Dansk kvinde: Det er ligesom alfonseri

Jozef Pajda udførte arbejdsmandsarbejde, og Alina Pajda gjorde rent for private i Horsens, hvor al kontakt gik gennem Halina Madsen. Hun benægter at have skaffet ulovlige job og snydt ægteparret.

- Det kender jeg ikke noget til, siger hun, på trods af at flere familier, der fik gjort rent af Alina Pajda, bekræfter, at det var Halina Madsen, der styrede rengøringen.

- Hun stod for det. Men da vi opdagede, at hun tog halvdelen af Alinas løn, stoppede vi. Jeg var utryg ved situationen, siger en af de private, der ønsker anonymitet.

En anden dansk kvinde, der via Halina fik bevilget Alina Pajda som sort illegal rengøringshjælp, siger til Fagbladet:

- Jeg har det enormt skidt over at være blandet ind i sådan noget. Jeg er forfærdet over, at Alina har været i Halinas stald - det er ligesom alfonseri.

Niels Celander fra 3F Horsens og Omegn pointerer, at afdelingen ikke kan komme længere i sagen.

- Nu er det op til politiet at efterforske videre, siger han.