Gå til hovedindhold

Bygningsarbejderne på Dongs byggeplads i Fredericia fejrede for nylig 500.000 timers arbejde uden arbejdsulykker. Men mindst én italiensk ansat er blevet ramt af en alvorlig arbejdsulykke, som blev holdt skjult. Han skal nu opereres for at få førligheden tilbage.

Den italienske bygningsarbejder Angelo Vecchio kom den 9. juni ud for en alvorlig arbejdsulykker på Dongs milliard-byggeri. 17. september sad han på Sicilien med smerter i begge knæ, mens kollegerne fejrede nul arbejdsulykker i Fredericia.

Bygningsarbejderne på Dongs byggeplads i Fredericia fejrede for nylig 500.000 timers arbejde uden arbejdsulykker. Men det kunne kun lade sig gøre, fordi en arbejdsulykke ikke er blevet anmeldt.

Det er tilfældet for italienske Angelo Vecchio, der var på vej ned ad en lejder på byggepladsen, da den skred under ham. Den 50-årige italiener landede på knæene. Skaden er så alvorlig, at han nu skal opereres for at få sin førlighed tilbage, men bygningsarbejderens ulykke blev aldrig anmeldt som arbejdsskade. Han måtte efter ulykken søge behandling i Italien for sine ødelagte knæ.

Han er ansat af det sicilianske entreprenørfirma Solesi. Firmaet er underentreprenør for den hollandsk-amerikanske koncern CB&I, der står for udvidelsen af Dongs olieterminal i Fredericia. Dong er bygherre på terminalen, der kommer til at koste to milliarder kroner.

- Knæene gjorde vanvittigt ondt, og jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre, fortæller Angelo Vecchio fra Licata på Sicilien, hvor han bor.

Alvorlige skader

Umiddelbart efter arbejdsulykken beordrer en af Solesis arbejdsledere to ansatte til at køre Angelo Vecchio til behandling hos de privatpraktiserende lægers klinik på Kolding Sygehus.

- På sygehuset fortæller mine kolleger, at jeg var faldet på hotellet. Selv siger jeg, at det er sket på arbejdspladsen. Jeg bliver undersøgt overfladisk og får nogle smertestillende piller og sendt hjem med beskeden om at holde mig i ro, fortæller Angelo Vecchio.

Efter et par dage på hotelværelset med stærke smerter insisterer han på at komme hjem til Sicilien, så han kan komme til en mere grundig undersøgelse og behandling. Tilbage på Sicilien bliver han undersøgt af specialist Cardillo Filippo. Fagbladet 3F har fået indsigt i hans journal og bedt 3F's lægekonsulent Ove Gaardboe om en vurdering.

- Skaderne tyder klart på, at Angelo Vecchio har været ude for en arbejdsulykke, der burde have været anmeldt, siger Ove Gaardboe.

Ikke anmeldt

Aktindsigt hos Arbejdstilsynet og Arbejdsskadesstyrelsen afslører, at der ikke har været anmeldt arbejdsulykker på Dongs byggeplads - heller ikke Angelo Vecchios. Derfor har 3F Fredericia for nylig anmeldt arbejdsulykken.

- Der kan være tale om varige skader, som gør, at Angelo Vecchio ikke kommer til at arbejde igen som bygningsarbejder, siger Jan Holm Nielsen, formand for Byggegruppen i 3F Fredericia.

Hos Dong skriver Vicepresident i en mail:

- Vi har ikke modtaget oplysninger, som dokumenterer det af jer beskrevne forløb. I DONG Energy er sikkerhed en top prioritet. Vi forventer at vores entreprenører og underentreprenører følger vores krav til sikkerhed, og såfremt der er en hændelse, skal denne dokumenteres og meldes ind til de rette personer.

Han understreger, at hvis der kommer informationer frem, som dokumenterer en arbejdsskade, som ikke er blevet indberettet, vil Dong se på sagen med største alvor med henblik for at få rettet op på forholdet.