Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Brugen af vikarer er gået helt amok hos Siemens Wind Power i Aalborg og Brande. Vindmøllefabrikken erkender, at det har taget overhånd og vil nu hyre flere fastansatte.

Siemens Wind Power er en af de virksomheder i Danmark, som bruger rigtigt mange vikarer for tiden.

Siemens Wind Power har i længere tid været rigtigt glade for at hyre vikarer. Men i den senere tid er antallet eksploderet, så næsten hver anden arbejder på virksomhedens store jyske fabrikker nu er løst ansat.

I Aalborg er der i øjeblikket omkring 900 fastansatte og 900 vikarer. I Brande er der 800 faste og cirka 400 vikarer - med planer om at ansætte yderligere 400 vikarer, så man også her ender på en fifty-fifty fordeling.

Opgørelsen stammer fra 3F Aalborg. Siemens vil ikke kommentere på de konkrete tal, men oplyser, at ”størrelsesforholdet ikke er helt forkert”.

Skal have det samme i løn

Formanden for Industrigruppen i 3F Aalborg, Benny Vinther Jensen, er meget kritisk over for den store brug af vikarer på vindmøllefabrikken.

- Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor Siemens er så glade for at hyre vikarer. De har ordrer flere år frem. Og de kan jo ikke bare tage folk ind fra gaden, da det kræver en del oplæring af arbejde på disse fabrikker. De skal alligevel have det samme i løn, som de fastansatte. Og så skal vikarbureauerne også have et gebyr, siger han.

Højst 25 procent vikarer

Søren Husted er global direktør for vingeproduktionen i Siemens Wind Power. Han medgiver, at der er mange vikarer, især i Aalborg.

- Det hænger sammen med, at vi har åbnet en ny fabrik. Det har givet nogle arbejdspukler, som vikarer hjælper os med at komme igennem, siger han.

Han erkender dog, at brugen af løst ansatte er ved at tage overhånd:

- Det er på sigt vores hensigt at konvertere en del af disse vikarer til fastansatte, så vi igen får den bedste balance mellem de to grupper medarbejdere. Men vi er nødt til at have en del af vores arbejdskraft tilknyttet som vikarer, siger han.

Direktøren peger blandt andet på, at Siemens ikke producerer til lager, og at opstillingen af mølleparker er vejr- og sæsonafhængigt.

Siemens vil ikke oplyse præcis hvornår, der skal skæres ned på antallet af vikarer. Men virksomheden oplyser, at man stiler mod ”kun” at hyre 25 procent vikarer fremover.