Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Mange små inaktive pensionskonti risikerer at lide gebyr-døden. 3F's pensionsselskaber anstrenger sig for at vække de slumrende pensionskroner.

Hvis du har en klatpension på under 10.000 kroner, vil den lide gebyr-døden inden for en årrække.

Et aktivt arbejdsliv betyder ofte flere jobskift i forskellige brancher. Ny branche betyder også, at pensionskronerne via overenskomsten bliver sat ind på en ny konto i et nyt selskab. Med tiden er den gamle slumrende pensionskonto glemt.

Beskæftigelsesministeriet iværksatte i 2011 en undersøgelse af omfanget med de glemte pensionskonti. En lækket undersøgelse fra brancheorganisationen Forsikring og Pension til Ekstra Bladet viser, at der findes 1,2 millioner hvilende konti med beløb under 100.000 kroner. I alt rummer disse konti knapt 37 milliarder kroner.

Hos 3F'ernes to store selskaber PensionDanmark og Industriens Pension udfolder der sig store anstrengelser for at få indehaverne til at samle pensionen på én aktiv konto.

Gebyr-døden

- Vi sender mindst to breve, hvor vi gør opmærksom på, at det kan være en god idé at flytte til en anden ordning. På pensionsinfo.dk markerer vi den hvilende konto på beløb under 20.000 kroner, så kunden ved, at de har en konto, der skal flyttes, siger forsikringsdirektør Joan Alsing fra Industriens Pension.

De to selskaber har landets billigste omkostninger til at forvalte medlemmernes penge. Men er beløbet på kontoen på under 10.000 kroner, er der fare for, at kontoen lider gebyr-døden og svinder ind til ingen ting i løbet af nogle år.

- Hvis beløbet er på under 10.000 kroner, vurderer vi, at omkostningerne overstiger afkastet, så det bliver en underskudsforretning for medlemmer. Inden vi vælger at udbetale pengene, kontakter vi medlemmet endnu en gang, fortsætter Joan Alsing.

Flyt nemt og gratis

På begge selskabers hjemmesider kan medlemmerne selv klikke ind på deres konto med NemID og med nogle få klik flytte deres penge til en aktiv konto. Det er gratis i de to selskaber.

Industriens Pension har 40.000 hvilende konti. I 2011 overførte selskabet 6.121 hvilende pensionsordninger til andre selskaber. PensionDanmark har 59.478 hvilende depoter under 25.000 kroner, hvor der ikke har været indbetalt til de seneste 24 måneder. Summen af disse depoter er 812.620.994 kroner.

- Vi ved af erfaring, at ikke alle husker at samle deres opsparinger. Derfor foreslår vi, at vi som pensionsselskab kan få lov at hjælpe opsparerne med at flytte deres hvilende pensioner. Det kræver, at Datatilsynet giver os lov at samkøre medlemsregistrene imellem de forskellige pensionsselskaber,” siger administrerende direktør Torben Möger Pedersen fra PensionDanmark.