Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

A-Fish i Skagen er klar til at fyre 100 medarbejdere som konsekvens af EU's restriktioner mod indførelse af norsk laks. Andre virksomheder er klar til at følge efter.

3F-afdelinger i Nord- og Vestjylland melder om alvorlig krise i fiskeindustrien.

EU's fiskeripolitik og især EU's restriktioner over for import af opdrættede norske laks bringer yderligere hundreder arbejdspladser i farezonen.

Vestlax i Hirtshals har allerede fyret 85 ansatte. Hos for eksempel A-Fish i Skagen med omkring 100 medarbejdere deler ledelsen fuldt ud 3F's bekymringer for beskæftigelsen.

En rundspørge fra Nyhedsbrevet 3F til en række nordjyske afdelinger viser, at arbejdspladser uden for lakseforarbejdning også er truet.

Kvinder mest udsatte

- Det er især kvindejob, der nu yderligere ser ud til at blive færre af i Nordjylland. Det sker i en tid, hvor mange andre industriarbejdspladser allerede er flyttet til lande med billig arbejdskraft, siger Hanne Holgaard, forhandlingssekretær i 3F's Industrigruppe.

Mange kvinder i fiskeindustrien er mærkede af det hårde ensidige arbejde og har det svært, når de skal finde nyt arbejde, fastslår forhandlingssekretæren.

- Hvis forbrugerne i højere grad end nu værdsætter frisk forarbejdet fisk som et alternativ til frosne produkter, vil det give grobund for nye job i fiskeindustrien. Jeg vil gerne medvirke til at åbne folks øjne for, at frisk fisk er både sund og velsmagende mad. Selv om det selvfølgelig kan give andre beskæftigelsesproblemer i forarbejdningen af frossen fisk, siger Hanne Holgaard.

Mange job i farezonen

- I Skagens fiskeindustri er mange job i farezonen. A-Fish har 100 ansatte ved forarbejdning af norsk laks. De job er desværre i høj grad truet, fordi importen af norsk laks har stor betydning for produktionen, men nu er ramt af EU's restriktioner, siger Morten Dahlberg, faglig sekretær i 3F Nordøst Vendsyssel.

Desuden vil det koste arbejdspladser, at de norske fiskere i protest mod EU ikke længere lander fede sild, som er en vigtig råvare i dele af den lokale fiskeindustri. Brug af industrirobotter koster yderligere arbejdspladser.

- Hvis så mange arbejdspladser forsvinder nu, betyder det en katastrofe for beskæftigelsen i Skagen, siger Morten Dahlberg.

En dyr nat for beskæftigelsen

- På en nat har EU kostet mange arbejdspladser her i Hirtshals. Under pres fra skotske og irske laksopdrættere har EU indført restriktioner mod den vigtigste råvare i fiskeindustrien, nemlig norske opdrættede laks. Foruden de 85 arbejdspladser i Vestlax er der grund til at frygte yderligere afskedigelser på fire-fem andre virksomheder, siger Lindy Grønkjær, faglig sekretær i 3F Skagerak.

Han føjer til, at der også lokalt er udsigt til dårligere beskæftigelse i turisterhvervet, fordi tyskerne på grund af arbejdsløshed lejer sommerhuse i stadig mindre omfang.

Ren Knold og Tot

- Beskæftigelsen i fiskeindustrien er generelt truet, fordi der landes færre fisk. Og vi oplever desuden, at fiskene bliver landet direkte på lastbiler og solgt på auktion i Holland. Derfor mangler fiskeindustrien råvarer. Det her er ren Knold og Tot, siger Karsten Kristensen, faglig sekretær i 3F Vest.

Det problem kan man også genkende i Hvide Sande og Ringkøbing, siger Freddy Pedersen, faglig sekretær i 3F Ringkøbing-Holmsland, der oplever ekstraordinært mange hjemsendelser, fordi der ikke er råvarer.

Mange kvinder har forladt erhvervet på grund af den ustabile beskæftigelse og det hårde arbejde.

- Og det er mere end svært at få øje på beskæftigelsesmuligheder i området, hvor turismen også svigter, siger Freddy Pedersen.