Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 146 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 147 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 148 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Hotel- og restaurationsansatte ønsker bedre sammenhæng mellem arbejdsliv og familieliv - og ordnede forhold omkring vikarer, når overenskomstforhandlingerne starter i dag.

 Mere weekendfri, bedre uddannelsesmuligheder og ordnede vikarforhold er blandt ønskerne til en ny overenskomst for ansatte i hotel- og restaurationsbranchen.

Kampen står altid på neutral grund, når landets hotel- og restaurationspersonale skal have ny overenskomst. I år er det Radisson SAS Falconer, der lægger hus til, når arbejdsgiverne i HORESTA-A i eftermiddag klokken 13 første gang mødes med 3F-forhandlerne.

- Branchen har haft tre gode år - hvad de jo også selv går og siger - så der må klart være basis for forbedringer. Og efter de meldinger, der også generelt fra arbejdsgiverside har været om direktørlønninger og arbejdskraftmangel, så har folk vel med rette sat sig for øje at få nogle flere kroner ud af det her. Men det bliver helt sikkert noget af en opgave, siger forhandlingssekretær John Frederiksen fra 3F's Private Servicegruppe.

Han var indtil i sommer næstformand i RestaurationsBranchens Forbund (RBF) og leder det forhandlingsudvalg, der for første gang efter fusionen med 3F skal forhandle ny overenskomst. Forhandlingerne vil få betydning for mellem 40.000 og 45.000 ansatte inden for hotel og restauration.

Arbejdsgiverne ud af busken

Traditionelle overenskomstemner som mere i løn og mere pension er naturligvis med på de såkaldte temapapirer, parterne i eftermiddag præsenterer hinanden for.

- Men for os, der kan arbejde 24 timer i døgnet 365 dage året rundt, handler det naturligvis også om at få noget på tillæggene for aften, nat og weekender, siger John Frederiksen.

Hotel- og restaurationsbranchen har på grund af arbejdstiderne generelt svært ved at holde på de ansatte, når de stifter familie. Så et vigtigt afsnit i overenskomstkravene handler om at give branchens ansatte mere "menneskelige" arbejdstider - eksempelvis bedre mulighed for weekendfrihed.

- Det er et vigtigt signal, hvis der kommer noget ud af alt det, vi i dagligdagen går og siger om, at arbejds- og familieliv skal hænge bedre sammen, påpeger John Frederiksen.

Bedre betingelser for videreuddannelse er også noget af det, der kan være med til at fastholde de folk, der arbejder i branchen, længere, end det er tilfældet i dag.

- Ja, og så skal arbejdsgiverne ud af busken med hensyn til vikarer. Er vikarbureauerne til for at trykke lønnen, spørger vi bare. Vores ønske er, at man ligesom inden for industrien får indført, at vikarer skal have de samme løn- og arbejdsforhold som dem, der er fast på arbejdspladsen.

For få tillidsfolk

HORESTA-overenskomsten er en minimalløns-overenskomst, og det har ifølge John Frederiksen vist sig meget svært at få de forbedringer, der er aftalt ved tidligere overenskomstforhandlinger, til at slå 100 procent igennem på de mange mindre arbejdspladser i branchen.

Et af problemerne er, at det uden for branchens store og "toneangivende" arbejdspladser kniber gevaldigt med at få valgt tillidsfolk.

- Så forbedringer af tillidsrepræsentanternes arbejdsvilkår - herunder at få udvidet den frihed, der er tilknyttet til hvervet som tillidsrepræsentant - er også ét af emnerne på vores papir, oplyser John Frederiksen.