Gå til hovedindhold

Arbejdsretten behandler i disse dage en sag rejst af 3F om løndumping, hvor en række østarbejdere har tjent 1 krone i minuttet hos et af Danmarks største gartnerier.

60 kroner i timen før skat. Det har en række gartneriarbejdere tjent hos et af Danmarks største gartnerier, Topia by Roll.

60 kroner i timen før skat. Det har en række gartneriarbejdere tjent hos et af Danmarks største gartnerier, Topia by Roll. Men ifølge 3F skulle arbejderne have haft en løn på omkring 130 kroner i timen, da den fynske virksomhed er medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og dermed har forpligtiget sig til at følge overenskomsten på gartneriområdet.

Topia by Roll - der producerer omkring otte millioner potteplanter om året og leverer til Coop Danmarks butikker - nægter at betale overenskomstmæssig løn til arbejderne, der har været ansat hos gartneriets faste samarbejdspartnere, vikarbureauerne Team2U eller Jobekspress. Derfor var sagen onsdag for Arbejdsretten.

Her forklarede fire kvindelige polakker, at de havde tjent 60 kroner i timen for arbejdet hos Topia by Roll, og at de på gartneriet havde arbejdet side om side med fastansatte - der tjente det dobbelte i løn. Ifølge de fire 3F'ere blev de sat i arbejde af fastansatte på gartneriet. Cheferne hos vikarbureauet så de sjældent på gartneriet, ejet og ledet af Torben Roll.

- Lederne fra Team2U kom kun, når de selv havde behov for det. Når de skulle forlænge en kontrakt. Der var et tidspunkt, hvor vi gjorde lidt oprør, fordi vi ikke ville arbejde 12 timer i træk, da kom de også. De var på Torbens side og spurgte, hvorfor vi ikke ville arbejde så meget, forklarede Teresa Szersen i retten.

Vikararbejde eller entreprise

Sagen drejer sig om 14 udlændinge, der har arbejdet inden for perioden april 2011 til december 2012 hos Topia by Roll som ansatte af vikarbureauerne Team2U og Jobekspress, der har haft samme direktør. Arbejdsretten skal afgøre, om der reelt var tale om vikararbejde, som 3F påstår i sagen. Eller om der var tale om entreprisearbejde, som Topia by Roll påstår - og derfor kræver frifindelse i sagen.

Gartneriet har i sagen fremlagt ni skriftlige entrepriseaftaler med Team2U eller Jobekspress. Der var dog fejl i flere af kontrakterne, erkendte gartneriejer Torben Roll i retten. Blandt andet i en aftale mellem gartneriet og Team2U omkring pakning af bakker med 1,6 millioner stedmoderblomster. Ifølge aftalen skulle arbejdet udføres i perioden 30. januar til 26. februar 2012. Men vikarbureauet kom under tvangsopløsning 31. januar 2012.   

- Entreprisen blev udført af Jobekspress i stedet. Jeg har betalt Jobekspress for opgaven, forklarede Torben Roll, der i retten om timelønnen på 60 kroner hos sine faste samarbejdspartnere sagde:

- Jeg er ikke bekendt med, hvad folk får i timen.

Arbejdsleder: Svarede kun på spørgsmål om toiletpapir

Gartneriejeren forklarede, at fastansatte på gartneriet ikke har instrueret eller arbejdet sammen med medarbejderne fra vikarbureauerne, og at gartneriet ikke har bestemt normeringen hos vikarfirmaerne.

Det samme forklarede gartneriets nuværende arbejdsleder Johnny Laustsen. Ifølge arbejdslederen havde han kun svaret arbejderne fra vikarbureauet på spørgsmål, som ikke var arbejdsrelaterede såsom: ”Kan I skaffe en radio?”, ”Kan du skaffe lys?” og ”Har I toiletpapir?”.

Johnny Laustsen oplyste i retten, at han havde modtaget sygemeldinger fra medarbejdere ansat i vikarbureauerne, men at han havde forklaret, at det ikke havde noget med ham at gøre.

GLS-A's advokat, der fører sagen om løndumping for Topia by Roll, havde også indkaldt en repræsentant for gartneriets faste samarbejdspartner, Joanne Gebala fra Jobekspress. Hun bakkede op om forklaringerne fra gartneriets ejer og arbejdsleder og forklarede, at hun kom på gartneriet to-tre gange om ugen. Derudover oplyste hun, at vikarfirmaet både udfører vikararbejde og entreprisearbejde for dets kunder.

Sagen fortsætter torsdag eftermiddag i Arbejdsretten.