Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Kommunalt delforlig betyder bedre rettigheder til fleksjobbere og bedre fordeling af ansatte med tilskud. Forliget ventes at brede sig til hele det kommunale område.

Ansatte i fleksjob skal have løn og ansættelsesvilkår efter kvalifikationer og kompetencer.

Samtidig skal der mere styr på fordelingen af ansatte i fleksjob, så forholdet mellem antallet af ordinært ansatte og ansatte med tilskud finder et naturligt leje.

Det er baggrunde for, at 3F sammen med FOA og PMF har indgået et delforlig med KL om vilkårene for ansatte i fleksjob.

Formanden for den offentlige gruppe i 3F, Ellen Lykkegaard, er godt tilfreds med delforliget. Aftalen betyder blandt andet, at fleksjobbere, som opfylder kravene til ordinært arbejde, også skal indgå i de årlige lønforhandlinger og ikke i længere perioder være på grundløn.

- Der har måske været en tendens til nogle steder, at fleksjobbere er set som billig arbejdskraft. Men det er vigtigt, at de som alle andre får løn efter kvalifikationer og kompetencer, siger Ellen Lykkegaard.

Fokus på forholdet mellem ordinært ansatte og ansatte med tilskud

Som noget nyt, bliver det nu muligt at indbringe lokale konflikter om løn og ansættelsesvilkår for fleksjobbere for de centrale overenskomstparter som for eksempel 3F.

- Det er vigtigt, at vi nu får den forhandlingsret, siger Ellen Lykkegaard.

Med delforliget bliver der desuden sat fokus på forholdet mellem ordinært ansatte og ansatte med tilskud. Forliget slår fast, at forholdstallet skal drøftes i de øverste medindflydelsesorganer i kommunerne.

- Vi har jo set, at ansatte med løntilskud er klumpet voldsomt sammen på nogle bestemte brancheområder. Både for de ordinært ansattes skyld og for ansatte med tilskud er det vigtigt, at der bliver en mere jævn fordeling, siger Ellen Lykkegaard, der understreger, at forliget ikke handler om at holde fleksjobbere ude af det offentlige arbejdsmarked.

Mange offentligt ansatte med tilskud

Hun henviser til, at opgørelser lavet af 3F viser, at 37,1 procent af de tekniske servicemedarbejdere - pedeller - er ansat med tilskud. Næsten 20 procent af de offentligt ansatte specialarbejdere, brolæggere og gartnere er ligeledes ansat med støtte.

Fredag indledes der de endelige forhandlinger om ny overenskomster for offentligt ansatte i både stat, amter og kommuner. Forhandlingerne kan give en endelig ny overenskomst allerede i weekenden.