Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Facadefirmaet Our House er meldt til Skat for at aflønne de polske ansatte sort. Skjult optagelse belaster byggeboss.

Det dømte byggefirma Our House har ikke kun udsat polske ansatte for grov og systematisk snyd med lønnen. Nu er Our House også under kraftig mistanke for at have aflønnet de ansatte sort.

Det fremgår af en skjult lydoptagelse af en samtale mellem tilbudschef Per Bohn fra Our House og to polske ansatte Dawid Kudas og Dariusz Matuszewski. Lydoptagelsen blev fremlagt i Arbejdsretten, hvor Our House blev idømt den rekordstore bod på 18,8 millioner kroner.

På optagelsen fra den 22. juni 2013 konstaterer Per Bohn: - Okay. Hvis du vil betale skat, så får du færre penge, end du får I dag.

Modstridende forklaringer

I samme optagelse siger Per Bohn:

- Man kan ikke skrive alt ned. Vi er også nødt til at tale og give håndtryk på en aftale for at lave de gode penge. Hvis vi skal skrive alt ned, så vil ingen lave gode penge. Det vil I ikke, og det vil firmaet ikke, for så skal vi betale skat.

I et interview med Fagbladet 3F, afviser Per Bohn, at der er tale om sort arbejde.

- I den skjulte samtale mellem ham, du kalder kronvidnet, og dig, er der tale om en vis aflønning og en portion sort aflønning?

- Nej, det er ikke det, der bliver sagt. Der bliver diskuteret, om han vil underskrive en kontrakt med Dansk Byggeri. Det vil manden ikke. Han stiller nogle ledende spørgsmål i forhold til, at han bånder noget, som han er instrueret i af 3F, siger Per Bohn.

Polakkerne har forklaret, at lønnen blev udbetalt i kontanter, og at de sjældent fik lønsedler.

Dariusz Matuszewski tjekkede i 2011 sin skattemappe. Her konstaterede han, at de timer, der blev betalt skat af, ikke svarede til de timer, han havde arbejdet.

Begrundet mistanke

3F står bag anmeldelsen.

- Når vi får en begrundet mistanke om skattesvindel i en faglig sag, så anmelder vi det til Skat. Det har vi også gjort i sagen om Our House, siger faglig sekretær Silas Grage fra Bygge, Jord, og Miljøarbejdernes Fagforening i København.

Han har arbejdet i lang tid på at udrede løn- og arbejdsvilkår for de ansatte polakker i firmaet.

- Skat har adgang til langt flere informationer, end vi har. Men på baggrund af den solide dokumentation, vi har, forventer vi en tiltale efter paragrafferne i den hårde ende af økonomisk kriminalitet, vurderer Silas Grage.

Skat kommenterer ikke på personsager.